Artisokkarisotto

Rakastaa - ei rakasta
Rakastaa - ei rakasta. Latva-artisokan maku jakaa mielipiteitä. Lievän karvas maku ei ole kaikkien juttu, mutta minulla iskee toisinaan suoranainen himo siihen. Niinpä haksahdin päivänä eräänä ostamaan artisokkia ihan vain sen takia, että ne näyttivät niin houkuttelevilta vihannestiskillä. Vasta kun artisokat olivat kassissa, rupesin miettimään, mitä ihmettä niistä tekisin. Pelkkä kypsäksi keittäminen tai hauduttaminen tuntui tylsältä vaihtoehdolta.

Hetken googlailun jälkeen löysin latva-artisokkarisoton ohjeen, joka vaikutti lupaavalta. Lisäksi minulla sattui olemaan sopivasti aurinkokuivattuja tomaatteja kaapissa. Jätin alkuperäisestä ohjeesta pois jauhetun inkiväärin (vaikka sitäkin olisi ollut kaapissa), koska minusta se oli hieman outo idea.

Ensikertalaista artisokan kesyttäjää saattaa hämmentää se, että suurin osa kasvista heitetään biojätteeseen ja syötäväksi päätyy vain pieni sisus. Kun hyväksyy tämän tosiasian, nopeutuu kasvin käsittelykin, kun ei ihan jokaisen suojuslehden kohdalla pohdi, jokohan olen kuorinut jo tarpeeksi. Usko pois, suurin osa joutaa roskiin!

Ai niin! Artisokan neste värjää hieman, joten jos haluat varjella liljanvalkoista ihoasi, käytä kertakäyttökäsineitä käsitellessäsi artisokkia. Minua eivät pienet tummentumat haittaa ja ne lähtevät aika pian käsistä.

Resepti

artisokkarisottoNeljä annosta

350 gr risottoriisiä (Älä edes kuvittele tekeväsi risottoa muusta riisistä!)
1 shalottisipuli (tai kaksi, jos ovat ihan pieniä)
4 latva-artisokkaa (suunnilleen naisen nyrkin kokoisia)
40 gr voita
2 rkl oliiviöljyä
1 dl valkoviiniä
1,5 litraa laimeaa kasvislientä (esim. 2 liemikuutiota)
2-3 aurinkokuivattua tomaattia pieneksi pilkottuna
sitruunamehua
pari kourallista raastettua parmesaania
suolaa
pippuria

Latva-artisokan käsittely

Huuhtele artisokat kylmän veden alla ja ravistele kuivaksi. Laita noin litran vetoiseen kulhoon kylmää vettä ja muutama ruokalusikallinen sitruunamehua.

Leikkaa veitsellä pois artisokan varsi sekä noin 1/3-1/2 kukinnon yläosasta. Poista uloimpia suojuslehtiä yksitellen nyppimällä, kunnes pääset sisempiin lehtiin, jotka eivät ole yhtä kovia ja joiden alaosa on vaalea ja mehevä. Siisti veitsellä artisokan kannasta pois suojuslehtien jäänteet. Dippaa kukintoa aina välillä sitruunavedessä, ettei se ala tummumaan. Leikkaa kukinto pystysuunnassa neljään osaan ja poista kukkapohjassa näkyvät "parranhöytyvät". Leikkaa putsattu pala vielä kertaalleen pystysuunnassa kahtia ja laita palat sitruunaveteen. Huom! Kannattaa pitää muut palat sitruunavedessä aina sillä välin kun käsittelee yhtä palasta.

Käsittele loput artisokat samalla tavalla ja pidä artisokan palat kylmän sitruunaveden alla kunnes niitä tarvitaan.

Risoton valmistus

Hienonna shalottisipuli. Kuumenna öljy ja voi pannussa. Lisää sipulisilppu sekä valutetut artisokat pannulle ja kääntele varovaisesti hetki voi-öljyseoksessa.


Nosta lämpöä ja lisää valkoviini pannulle. (Pro tip! Kuumenna viini ennen pannulle lisäämistä esim. mikrossa, jolloin se kiehuu nopeammin eikä jäähdytä pannulla olevia ainesosia.) Kiehauta viini lähes kokonaan pois, alenna lämpö matalaksi, peitä pannu kannella ja anna hautua hiljaa 10 minuuttia. Lisää tarvittaessa pieni tilkka kuumaa kasvislientä, jos sipuli-artisokkaseos uhkaa kuivua liikaa.

Lisää riisi pannulle ja kääntele hetki, kunnes riisin pinta muuttuu lasimaiseksi. Lisää kauhallinen kuumaa kasvislientä ja sekoittele tasaiseksi. Lisää silputut tomaatit.

Lisää kasvislientä kauhallinen kerrallaan aina kun seoksessa ei enää näy irtonaista nestettä ja sekoittele. Jatka liemen lisäämistä, kunnes riisi alkaa olla al dente. Risoton oikea koostumus on löysähkö puuro. Pyöräytä muutama kierros pippurimyllystä ja tarkista maku. Voi olla, että joudut lisäämään suolaa, mutta joskus kasvisliemi ja aurinkokuivatut tomaatit ovat niin suolaisia, että niiden suolaisuus riittää.

Lisää parmesaani ja sekoita. Siirrä risotto pois levyltä ja anna vetäytyä kannen alla pari minuuttia ennen tarjoilua.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ruotokammoisen ahvenpihvit

Samettinen mukulasellerikeitto

Paastopäivän tonnikalasalaatti