Samettinen mukulasellerikeitto


Ulkona syömisen parhaita puolia ovat virikkeet, joita hyvästä ruuasta saa tuliaisina omaan keittöönsä. Tämän keiton innoittajana toimi ravintola Spisin kerrassaan hurmaava mukulasellerikeitto. Pieni tutustuminen Fineliin paljasti, että mukula- eli juuriselleri on paitsi maukasta, myös erittäin kevyttä syötävää. Siis täydellinen raaka-aine paastopäiviin.

Tunnustan suoraan, että tämä versio mukulasellerikeitosta ei pärjää alkuunkaan Spisin versiolle, mutta hyvää se on silti - ja yksinkertainen tehdä!

Mukulaselleri on jäänyt ihan syyttä suotta muiden juuresten varjoon, joten hehkutan sitä jo ihan siksi, että siitä saa vaihtelua ruokalistalle. Minullekin mukulaselleri oli pitkään jotain, jota oli käytetty vähän paremmin tehdyssä lihakeitossa. Jos oikein riehaannuin, saatoin tehdä siitä Waldorfin salaattia, mutta silloinkin yleensä puolet jäi käyttämättä, kunnes se nahistui pois vihanneslaatikon pohjalla.

Keiton lisäksi olen viime aikoina herkutellut mukulasellerillä paahtamalla sen kokonaisena uunissa. Ihan hätäisen ihmisen ruokaa se ei ole, koska pehmentyäkseen se vaatii pari tuntia. Suosittelen kuitenkin kääräisemään mukulan folioon ja kokeilemaan, jos uuni sattuu muutenkin olemaan päällä pidempään.

Ennen kuin mukulaselleri on valmiina sukeltamaan kattilaan, se täytyy kuoria. Kuoriminen ja paksujen juurien poistaminen kannattaa tehdä terävällä vihannesveitsellä. Mukulan rakenteesta johtuen kannattaa varautua siihen, että noin viidennes mukulasellerin painosta menee biojätteeseen. Hieman hankalan kuorimisurakan jälkeen loppu on kuitenkin varsin helppoa.

Keitosta saisi helposti vegaanisen vaihtamalla voin kasvirasvaan, mutta itse suosin voita, koska sen maussa on samaa pähkinäistä pyöreyttä kuin sellerissä.

Resepti

Noin 1,5 litraa keittoa, 430 kcal.

20 gr voita
2 salottisipulia, yht. noin 70 gr
1 mukulaselleri, noin 700-800 gr
0,5 l kuumaa kasvislientä
1 rkl vehnäjauhoja
suolaa maun mukaan

Sulata voi riittävän isossa, paksupohjaisessa kattilassa. Hienonna sipulit ja pehmennä sipulisilppua voissa, kunnes sipuli on pehmennyt.

Sipulin pehmentyessä kuori mukulaselleri ja pilko se peukalonpään kokoisiksi paloiksi.

Kun sipuli on pehmentynyt, lisää kattilaan kasvisliemi ja paloiteltu mukulaselleri. Nestettä tulee olla sen verran, että sellerinpalat juuri ja juuri peittyvät.

Sekoita vehnäjauho pienessä kulhossa huolellisesti 1 desiin kylmää vettä ja kaada ohuena nauhana kasvisliemen ja sellerin sekaan koko ajan sekoittaen.

Keitä sellerikuutioita 25 minuuttia kannen alla, kunnes ne ovat pehmentyneet. Nosta kattila pois liedeltä ja soseuta selleri sauvasekoittimella mahdollisimman sileäksi keitoksi. Mitä sileämmäksi sen saat, sitä samettisempi on suutuntuma. Tarkista suola.

Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua, jotta sellerin hieno aromi pääsee oikeuksiinsa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ruotokammoisen ahvenpihvit

Paastopäivän tonnikalasalaatti