Kevyt kalaseljanka

Kerroin jo aiemmin sitruunaisen linssikeiton reseptin yhteydessä, että tasapainotan rakkauttani hyvään ruokaan 5:2-dieetin avulla. Kahdesti viikossa olisi siis keksittävä jotain kevyttä, mutta hyvää ruokaa. Ei aina ihan helppo homma.

Tänään pälkähti onneksi päähäni, että venäläinen kalaseljanka on juuri tällainen ruoka - ainakin kunnes sen päälle lätkäistään kelpo lusikallinen smetanaa. Kalan, tomaatin ja etikan kolmiyhteys saa keiton maistumaan ihan oikealta ruualta, vaikka kaloreita onkin naurettavan vähän.

Seljankareseptejä on varmaan yhtä monia kuin venäläisiä babushkoja enkä yritä edes väittää, että tämä olisi millään lailla autenttinen resepti. Tässä mennään puhtaasti kevein perustein.

Resepti

Kahdelle, noin 150 kcal/nenä

6-7 dl vettä
1 keskikokoinen sipuli
1 keskikokoinen porkkana
1 laakerinlehti
1 rkl tomaattipyrettä
1 rkl kala- tai hummerifondia
1 rkl kapriksia (mieluiten suolaan säilöttyjä)
1 suolakurkku
1 rkl väkiviinaetikkaa
250 gr kuhafilettä
pieni nippu tuoretta tilliä
pippuria
(suolaa)

Laita vesi kiehumaan. Kuori sillä välin sipuli ja porkkana. Halkaise sipuli ja leikkaa se ohuiksi siivuiksi. Halkaise porkkana pituussuuntaan ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Lisää kasvikset, laakerinlehti, tomaattipyre ja fondi kiehuvaan veteen. Anna kiehua kannen alla 15 minuuttia.

Paloittele suolakurkku kuutioiksi. Huuhtaise kaprikset nopeasti kylmän veden alla niin, että enin suola poistuu. Pilko tillistä varret pieniksi paloiksi. Siirrä tillin lehdet sivuun vielä hetkeksi. Lisää kurkku, kaprikset, etikka ja tillinvarret liemeen. Pyöräytä pari kierrosta pippurimyllystä. Anna keiton kiehua kannen alla reilu 5 minuuttia.

Tarkista maku! Voi olla että joudut lisäämään suolaa, todennäköisesti et. Vielä tärkeämpää on kuitenkin se, että keitossa on juuri oikea, kirpsakka maku. Tomaattipyre, suolakurkku ja etikka tuovat kukin oman happonsa liemeen ja voit joutua hienosäätämään makua varovasti vielä tässä vaiheessa.

Poista kuhafileeseen mahdollisesti jääneet ruodot ja leikkaa se suupaloiksi. Nosta palaset keiton sekaan, kääntele varovasti ja anna kypsyä muutama minuutti kannen alla. Älä kuitenkaan anna keiton enää kiehua, jotta kalanpalaset säilyvät ehjinä.

Kun kala on kypsää ja keiton aromit kokin suussa tasapainossa, nostele muutamaan osaan paloitellut tillin lehdet keiton päälle antamaan ihanaa tuoksuaan. Kanna pöytään ja nauti kaikilla aisteilla!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ruotokammoisen ahvenpihvit

Paastopäivän tonnikalasalaatti

Samettinen mukulasellerikeitto