Lehtikaalia ja orecchiette-pastaa

Etelä-Italian keittiön kulmakiviin kuuluu orecchiette con cime di rapa tai orecchiette con i friarielli eli korvan muotoiset pikkupastat, joiden lisukkeena on nauriin ja kaalin sukua olevan kasvin varsia ja lehtiä sekä anjovista. Kumpaa nimeä kasvista (ja ruuasta) käytetään riippuu siitä, ollaanko Apuliassa vai Campaniassa.

Pasta on maukas, yksinkertainen tehdä ja sen raaka-aineet ovat halpoja. Täydellinen arkipasta siis! Harmi vain, että sen tärkeintä ainesosaa eli friariellia on mahdotonta saada Suomesta.



Paras korvike täällä pohjoisessa on lehtikaali, jota kiitos terveysintoilijoiden ja hipstereiden saa nykyään kaupoista jotakuinkin ympäri vuoden. Tässä siis resepti niille, jotka ovat jättäneet palan sydäntään Etelä-Italiaan.

Resepti

200 gr lehtikaalia
180 gr orecchiette-pastaa
2 valkosipulinkynttä
3 rkl oliiviöljyä
1/2 tuore chili tai 1/2 tl chilihiutaleita
1 rkl anjovistahnaa tai 3 anjovisfilettä (älä edes kuvittele käyttäväsi muuta kuin italialaista anjovista!)
suolaa

Poista lehtikaaleista paksut lehtiruodit ja revi lehdet suupalan kokoisiksi paloiksi. Keitä isossa kattilassa 2 litraa vettä ja lisää siihen 1 rkl suolaa. Lisää lehikaali kiehuvaan veteen ja laita liesituuletin päälle, koska hipsterikaali haisee keitettäessä aivan yhtä railakkaasti kuin maatiaisserkkunsa.

Keitä lehtiä 10 minuuttia ja lisää pasta. Keitä pasta paketin ohjeen mukaan kypsäksi. Kun pastan keittoaikaa on jäljellä pari minuuttia, lämmitä oliiviöljy paistinpannulla keskilämmöllä ja lisää siihen hienonnetut valkosipuli ja chili sekä anjovis. Jos käytät anjovisfileitä, leikkaa ne palasiksi ennen pannulle laittoa. Sekoittele maut öljyyn. Varo polttamasta!

Valuta pasta ja kaali lävikössä. Ota tilkka keitinvettä talteen siltä varalta, että pastasta tulee liian kuivaa. Kaada pasta-kaaliseos paistinpannulle ja pyörittele maustetussa öljyssä 1-2 minuuttia. Lisää pieni tilkka vettä tarvittaessa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ruotokammoisen ahvenpihvit

Samettinen mukulasellerikeitto

Paastopäivän tonnikalasalaatti