Intialainen linssi-pinaatti-tomaattikeitto

Paastopäivän kynnyksellä tuli tarve löytää uusi, maukas, mutta vähäkalorinen resepti. Intialaiset linssikeitot tai -muhennokset eli dalit ovat aina olleet suosikkejani, joten ajattelin katsoa, löytäisinkö dal-reseptin, jonka valmistusta ei aloiteta laittamalla pannuun desiä kirkastettua voita.

Pienen haeskelun jälkeen varsin herkullinen resepti löytyikin: spinach and tomato dal. Reseptissä on monta hyvää puolta: se on kevyt, se on helppo ja toisin kuin monet muut intialaiset reseptit, se ei vaadi koko maustekaupan valikoimaa vaan jokseenkin kaikki mausteet löytyvät todennäköisesti jo kaapistasi.

Tämän ruuan tekeminen tuottaa sitä paitsi iloa heti alusta lähtien. Sen raaka-aineet ovat yksinkertaisesti niin kauniita, että niitä syö silmillään!



Mustat sinapinsiemenet ovat todennäköisesti reseptin hankalimmin löydettävissä oleva ainesosa. Niitä kannattaa etsiä intialaisia ruokia ja mausteita myyvistä kaupoista. Jos sellaista ei ole lähettyvillä, jätä sinapinsiemenet pois ruuasta. Se on hyvää ilman niitäkin.

Kuten dalit yleensäkin tässä on paljon makua, mutta se ei ole tulinen. Chilin määrää voi tietysti säätää oman maun mukaan, mutta jättäisin tämän varsin lempeäksi.

Vähensin alkuperäisestä reseptistä öljyn määrää yhden ruokalusikallisen, koska säästöä se on pienikin säästö myös kaloreissa.

Resepti

Neljälle hengelle. Yhden hengen annoksessa noin 240 kcal.

200 gr punaisia linssejä
1 l vettä
1 tl suolaa
2 rkl rypsiöljyä
1 tl mustia sinapinsiemeniä
1 keskikokoinen sipuli
2 valkosipulinkynttä
hyppysellinen kurkumaa
1 tl jeeraa eli roomankuminaa eli juustokuminaa
250 gr pinaattia
1 suuri luumutomaatti tai 2 tavallista tomaattia
1/2 tl cayennepippuria tai chilihiutaleita
1/2 dl tuoretta korianteria

Laita linssit kulhoon ja huuhtele niitä sekoittaen kylmässä vedessä. Vaihda vettä, kunnes se on jokseenkin kirkasta. Laita linssit kiehuvaan veteen ja keitä kannen alla 30 minuuttia.

Linssien kiehuessa pese pinaatti lävikössä juoksevan veden alla ja jätä lävikköön valumaan.

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuutioit tomaatti/tomaatit. Jos käytät tavallisia tomaatteja, poista tomaatin sisus ja käytä vain tomaatin liha.

Kuumenna öljy korkeareunaisessa paistinpannussa. Kuumenna sinapinsiemeniä pannulla, kunnes ne alkavat poksahdella. Lisää sipuli, valkosipuli, kurkuma ja jeera. Kuullota sipulia pannulla noin 5 minuuttia, kunnes se pehmenee. Lisää tomaattikuutiot, pinaatti ja chilihiutaleet. Kääntele seosta, kunnes pinaatinlehdet pehmenevät. Anna seoksen hautua kannen alla noin 5 minuuttia tai kunnes tomaattikuutiot ovat pehmenneet.

Lisää pannulle linssit keitinliemineen sekä hienonnettu korianteri. Sekoita ja anna hautua vielä 5 minuuttia. Tarkista suola. Jos keitto on liian paksua, ohenna sitä tilkalla kuumaa vettä. Voit myös tarjota sen paksumpana versiona, jos haluat.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ruotokammoisen ahvenpihvit

Samettinen mukulasellerikeitto

Paastopäivän tonnikalasalaatti