Punasikuri-taleggiorisotto

Punasikuri - tuo salaattibuffetin aliarvostettu jäsen - pääsee tässä risotossa kerrankin loistamaan parrasvaloissa. Punasikurin karvas maku talttuu taleggiojuuston pehmeyteen ja lopputulos on maukas ja kermaisen pehmeä risotto. Tämä risotto on sitä paitsi ihan älyttömän helppo tehdä.

punasikuri

Taleggioa löytyy ainakin Stockan Herkuista ja uskon, että hyvinvarustetut juustotiskit ja -kaupat pitävät sitä myös valikoimissaan. Jos et kerta kaikkiaan saa sitä käsiisi, voit korvata sen miedolla (dolce) gorgonzolalla.

Söin tätä risottoa ensimmäisen kerran Al Rocol -nimisellä viinitilalla Franciacortan viinialueella. Tila on agriturismo eli heillä on muutamia huoneita matkailijoille ja viininteon lisäksi he ovat taitureita myös paikallisen ruuan suhteen. En ole ikinä syönyt itseäni niin ähkyyn kuin heidän illallisellaan - ja tekisin empimättä saman uudelleen! Niin hyvää (ja tuhtia) heidän ruokansa on!

Punasikuririsotto oli yksi kolmesta(!) meille tarjoillusta risotosta. Kaksi muuta taisivat olla risotto alla milanese sekä tattirisotto - kumpikin suuria herkkujani. Niinpä otin punasikuririsottoa lähinnä kohteliaisuudesta, mutta se olikin rakkautta ensi haarukallisella. Ja nyt on aika levittää tätä rakkautta eteenpäin.


Punasikuririsotto

Resepti

Kahdelle hengelle

180 gr risottoriisiä
100 gr punasikurin lehtiä.
100 gr taleggiojuustoa
1 shalottisipuli
1 dl valkoviiniä
7 dl kasvislientä
2 rkl oliiviöljyä
mustapippuria
(suolaa)


Poista punasikurin päällimmäiset, nuutuneet lehdet ja irrota siitä noin 100 gr lehtiä. Jos lehtien tyvi on puutunut tai nahistunut, leikkaa se pois. Huuhtele lehdet kylmässä vedessä ja kuivaa ne joko salaattilingossa tai puhtaalla pyyhkeellä.

Leikkaa pois taleggion kuori ja pilko juusto noin 1 cm kokoisiksi kuutioiksi.

Hienonna shalottisipuli ja kuullota sitä muutama minuutti korkeareunaisella pannulla öljyssä, kunnes se pehmenee. Vinkki: Jos sipuli uhkaa kärventyä, lisää ruokalusikallinen kasvislientä ja jatka kuullottamista.

Kun sipuli on pehmentynyt, lisää riisi pannulle ja kääntele sitä öljyssä, kunnes riisinjyvät muuttuvat läpikuultaviksi. Lisää valkoviini. Vinkki nro 2: lämmitä viini ensin mikrossa kuumaksi, niin se ei jäähdytä riisiä. Hämmennä seosta, kunnes valkoviini on kiehunut pois lähes kokonaan.

Lisää muutama kauhallinen kiehuvaa kasvislientä riisiseokseen ja hämmennä tasaiseksi. Toista tätä kunnes riisin kypsymisajasta on kulunut 2/3. Riisilajikkeesta riippuen kypsymisaika on 15-18 minuuttia. Muista, että oikea risotto muistuttaa koostumukseltaan löysää puuroa!

Riisin hämmentelyjen välillä leikkaa punasikurin lehdet ohuiksi suikaleiksi. Isoimmat lehdet voit halkaista ensin pystysuntaan ennen suikalointia.

Lisää punasikurisuikaleet risottoon, kierrä muutama kierros pippurimyllystä, sekoita ja jatka kasvisliemen lisäämistä risottoon, kunnes riisi on sopivan kypsää eli siinä on vielä purutuntumaa, mutta se ei ole sisältä raakaa.

Lisää taleggiokuutiot sekä vielä yksi kauhallinen kasvislientä. Nosta pannu pois levyltä, peitä se kannella ja anna vetäytyä pari minuuttia. Kun risotto on vetäytynyt, sekoita se tasaiseksi ja laita tarjoiluastiaan. Vie tarjolle ja anna pehmeän risoton hyväillä makuaistiasi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ruotokammoisen ahvenpihvit

Samettinen mukulasellerikeitto

Paastopäivän tonnikalasalaatti