Kalaa hapankaalipedillä

Kalaa hapankaalipedillä valmiina pöytäänEilen oli kaupassa niin hyvä tarjous tuoreista kuhafileistä, etten kerta kaikkiaan voinut kävellä ohi. Piti vain äkkiä keksiä, mitä hyvää niistä tekisi. Onneksi muistin vanhan luottoreseptini kalaa hapankaalipedillä.

Ajatuksena kala yhdistettynä hapankaaliin voi kuulostaa oudolta, mutta vakuutan, että tästä tulee hyvää! Hapankaali hautuu ranskankerman seurassa varsin kiltiksi kaveriksi ja kostea peti pitää kalan mehukkaana.

Alkuperäisen reseptin löysin Risto ja Ritva Lehmusoksan keittokirjasta Venäjän keittiö (Gummerus 1995), jossa on monta muutakin takuumaukasta reseptiä. Vuosien kuluessa olen tosin oikonut reseptiä yksinkertaisemmaksi, jotta se on nopea valmistaa arki-iltanakin.

Kuha, kampela ja ahven sopivat kaikki tähän ruokaan erinomaisesti eikä fileiden tarvitse olla kovin suuria tai näyttäviä, koska ne jäävät kuorrutteen alle. Juustoraasteeksi voi raastaa mitä tahansa jääkaapista löytyvää maukasta juustoa. Tämä on niitä reseptejä, joihin voi hyvin hyödyntää jääkaappiin unohtuneet pienet juustonkäntyt.

Kalavuoka on ateria sellaisenaan, joten voit unohtaa perunoiden kuorimisen ja lukea lempilehteäsi sohvalla sen aikaa, kun kala kypsyy uunissa.

Kuhafileitä hapankaalipedilläResepti

Kahdelle hengelle

300 gr vaalea kalaa fileinä
200 gr ranskankermaa
300 gr hapankaalia
30 gr juustoraastetta
öljyä voiteluun
suolaa
pippuria

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kumoa hapankaali sekä puolet ranskankermasta kattilaan. Sekoita ja anna hautua miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Raasta juusto.

Voitele uunivuoka kevyesti öljyllä. Valitse sen kokoinen vuoka, että kalafileet mahtuvat siihen tiiviisti vierekkäin.

Kaada hapankaali uunivuokaan, asettele kalafileet yhteen kerrokseen hapankaalin päälle ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Levitä loput ranskankermasta tasaisesti fileiden päälle ja viimeistele vuoka ripottelemalla juustoraaste pinnalle.

Paista vuokaa uunissa 20 minuuttia. Voit nostaa vuoan lopuksi hetkeksi uunin ylätasolle ja kytkeä grillivastuksen päälle saadaksesi vuokaan kauniin pinnan.

Nosta vuoka pöytään ja nauti!



Kommentit

  1. Oikein hyvää kuhan kanssa. Täytyy joskus kokeilla sitä Risto ja Ritva Lehmusoksan kirjassa olevaa reseptiä, jossa hapankaalia haudutetaan pitkään vedesä ja valkoviinissä. Sa saattaisi lieventää hienman hapankaalipedin dominointia, jolloin kuha pääsisi enemmän esiin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ruotokammoisen ahvenpihvit

Samettinen mukulasellerikeitto

Paastopäivän tonnikalasalaatti