Karhunlaukka-ricottagnocchit

Kolme vuotta sitten puutarhaharrastajien keskuudessa levisi paha karhunlaukkakuume. Yhtäkkiä kaikkien oli pakko saada kasvimaalleen karhunlaukkaa. Jos sitä oli myynnissä jossain, se ostettiin loppuun hujauksessa ja epärehellisimmät jopa varastivat sitä taimimyyjäisistä. Onneksi minulla oli asioista hyvin perillä oleva ystävä, joka vinkkasi minut karhunlaukka-apajille. Niinpä minulla on nyt paljon pieniä, sieviä karhunlaukan alkuja pitkin pihaa.

Ei oikeastaan ole ihme, että karhunlaukka herätti sellaisen kiihkon. Se on ihan ensimmäisiä kasveja, joista keväällä saa satoa ja sen mieto, valkosipuliin vivahtava aromi on herkullinen. Lisäksi se on kaunis katsella: kieloa muistuttavien lehtien keskeltä nousee alkukesästä kauniin valkoinen kukinto.


Sunnuntaina totesin, että aika on kypsä vuoden ensimmäiselle sadonkorjuulle, kun riittävä määrä lehtiä oli tarpeeksi isoja kerättäväksi. Gnoccheissa karhunlaukan maku pääsee hyvin esille ja kevään kunniaksi ne kannattaakin tarjolla alkuruokana ihan sellaisenaan, vain salviavoilla valeltuna.

Jos sinulla ei satu kasvamaan karhunlaukkaa pihallasi tai ei kenties ole pihaa ollenkaan, älä masennu. Tämä gnocchiohje on hyvä ilman karhunlaukkaakin. Se vain ole ihan yhtä keväinen. Ja kohtahan tätä voisi kokeilla ensimmäisistä nokkosenlehdistä! Silloin kyllä raastaisin sekaan rippusen muskottipähkinää.

Resepti

Kahdesta kolmeen hengelle nälästä riippuen

250 gr ricottaa
1 muna
20 gr karhunlaukan lehtiä
60 gr parmesaania hienoksi raastettuna
125 gr 00-jauhoja
ripaus suolaa ja pippuria

2,5 l vettä + 1 rkl suolaa keittämiseen

50 gr voita
5 salvianlehteä

Mittaa kulhoon ricotta, muna sekä muutamaan osaan leikatut karhunlaukan lehdet. Sekoita sauvasekoittimella melkein tasaiseksi. Jätä lehdet sen verran karkeaksi, että saat kauniin vaaleanvihreän massan, jossa on tummanvihreitä, pieniä pilkkuja.

Lisää parmesaani kulhoon ja sekoita. Lisää jauhot ja mausteet ja sekoita kaikki tasaiseksi massaksi. Taikina jää varsin pehmeäksi, mutta älä lisää jauhoja, ellei ole aivan pakko. Mitä enemmän jauhoja lisäät, sitä raskaampia gnoccheista tulee.

Laita vesi kiehumaan ja uuni lämpiämään 100 asteeseen. Laita tarjoiluvuoka uuniin.

Ota pala taikinaa ja rullaa se jauhotetulla työtasolla sormen paksuiseksi pötköksi. Leikkaa pötköstä peukalon pään kokoisia paloja. Jatka rullaamista ja leikkaamista, kunnes koko taikina on leikattu paloiksi. Voit vielä nopeasti pyöräyttää palojen reunat pyöreiksi jauhotetulla kämmenellä.

Laita voi sulamaan pieneen kasariin ja lisää salvianlehdet. Varo polttamasta.

Keitä kiehuvassa vedessä gnocchit kahdessa erässä kypsiksi. Gnocchit ovat kypsiä, kun ne nousevat veden pintaan. Nosta gnocchit reikäkauhalla tarjoiluvuokaan, sivele salviavoilla ja pidä lämpimänä uunissa, kunnes kaikki gnocchit on keitetty valmiiksi. Kaada loput voista vuokaan ja nosta tuoksuva ruoka pöytään ruokailijoiden nautittavaksi.







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ruotokammoisen ahvenpihvit

Samettinen mukulasellerikeitto

Paastopäivän tonnikalasalaatti