Munakoiso-halloumikääryleet

Alkupala, lisuke pääruualle tai piknik-eväs. Tämä resepti taipuu moneksi. Kääryleet ovat parhaimmillaan hieman jäähtyneinä tai huoneenlämpöisinä, joten ne eivät millään muotoa pahastu pienestä odottelusta.


Viime viikonloppuna kirjallisuuspiirimme tapasi piknikin merkeissä auringon helliessä Helsinkiä. Osa porukasta on kasvissyöjiä ja osa gluteenille yliherkkiä, joten piknik-tarjottavan piti soveltua kaikille. Lisäksi sen piti olla jotain, joka ei mene heti pilalle auringossa.

Olipa inspiraation syynä sitten äskeinen matkamme Sisiliaan tai vain munakoisojen taivaallinen maku, perusraaka-aineeksi valikoitui munakoiso, joka tähän aikaan vuodesta on sekä hyvää että edullista.

Reseptin lähtökohtana on klassikkoresepti involtini di melanzane, mutta tällä kertaa halusin tehdä kääryleet halloumijuustosta. Se oli sopivasti tarjouksessa lähikaupassa ja juuston napakka koostumus teki kääryleistä helposti syötäviä myös kenttäolosuhteissa.

Hämmästyin itsekin, miten näin yksinkertaisesta ruuasta tuli niin hyvää, vaikka siinä on vain kolme ainesosaa! Munakoisojen itkettäminen ja paistaminen vievät toki hetken, mutta muuten tämä on varsin simppeli juttu.

Resepti


1,2 kg munakoisoja (3 suurta munakoisoa)
Munakoisoviipaleet parilalla
Munakoiso tarvitsee kuuman paistolämpötilan saavuttaakseen
juuri sen oikean maun.
1 prk (390 gr) Pirkka yrtti-tomaattimurska
2 pkt (yhteensä 400 gr) halloumia
(n. 1 dl maitoa)
oliiviöljyä paistamiseen

Viipaloi munakoisojen keskiosasta pituussuuntaan noin puolen sentin paksuisia siivuja. Ylijäämäpaloista voit tehdä vaikka pastakastiketta.

Itketä munakoisot: ripottele viipaleille suolaa ja laita ne isoon siivilään valumaan vähintään puoleksi tunniksi.

Kaupassa myytävät munakoisot on jalostettu niin, ettei niissä enää ole kitkeryyttä. Se ei siis ole syy niiden itkettämiseen vaan se, että mitä enemmän niistä saa poistettua nestettä ennen paistamista, sitä nopeammin ne kypsyvät.

Laita juustot lappeelleen leikkuulaudalle ja halkaise ne horisontaalisesti. Leikkaa juustoista yhtä monta tankoa kuin on munakoisoviipaleita. Halloumi on varsin suolainen juusto, joten jos haluat ruuasta kevytsuolaisempaa, laita juustotangot likoamaan maitoon.

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

Kun munakoisoviipaleet ovat itkeneet tarpeekseen, pyyhi ne kuiviksi talouspaperilla. Laita parila kuumenemaan liedelle ja sivele se reippaasti oliiviöljyllä. Paista munakoisoviipaleihin molemmille puolille kauniit raidat parilalla ja nosta ne sivuun odottamaan. Lisää parilalle öljyä aina aika ajoin, etteivät siivut kärähdä.

Jos sinulla ei ole parilaa käden ulottuvilla, voit toki paistaa munakoisosiivut myös isossa paistinpannussa. Munakoisot saa paistaa aika reippaalla lämmöllä, jotta niihin kehittyy herkullinen maku.

Kun kaikki munakoisot on paistettu, nosta ne yksi kerrallaan työlaudalle ja levitä vajaa ruokalusikallinen paseerattua tomaattia ohuesti viipaleelle. Laita yksi juustotanko viipaleen alareunaan, rullaa munakoiso sen ympärille ja nosta kääryle voideltuun uunivuokaan.

Tästä annoksesta tulee suunnilleen yksi lasagnevuoallinen.

Toista rullausoperaatio, kunnes kaikki munakoisoviipaleet ja juusto on käytetty ja kääryleet nostettu vuokaan.

Levitä loppu tomaattikastikkeesta rullien päälle ja nosta vuoka uuniin 20-25 minuutiksi, kunnes tomaattikastike alkaa kuplia myös vuoan keskiosassa.

Nosta vuoka jäähtymään äläkä missään nimessä syö rullia heti, vaikka kuinka tekisi mieli! Munakoison maku on parhaimmillaan hieman jäähtyneenä.

Kun rullat ovat jäähtyneet, nosta ne pöytään tai pakkaa piknik-koriin ja lähde nauttimaan ihanasta kesäpäivästä!


Kommentit

  1. Kokeilussa tänään. Tein munakoisot grillissä ja nyt ne odottavat muunnruoan valmistumista.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ruotokammoisen ahvenpihvit

Samettinen mukulasellerikeitto

Paastopäivän tonnikalasalaatti