Nokkoskrepit graavilohen kera


Iih, nokkonen, tuo ihana vihulainen! Ihanan makuinen ja superterveellinen kasvi on kevään ensimmäisiä tuoreita vihanneksia ja lisäksi täysin ilmainen!

Nokkosesta voit tehdä lettuja, muhennosta, keittoa ja mitä tahansa, mihin käyttäisit pinaattia. Nokkosen maku on pinaattia huomattavasti voimakkaampi, joten sitä riittää pienempi määrä.

Tänä keväänä helle on saanut luonnon kirimään ennätysvauhtia ja pihan nokkoset ehtivät melkein kukintavaiheeseen ennen kuin saavuin saksien kanssa paikalle. Olen suosiolla jättänyt pihan varjoisimman ja savisimman nurkan nokkosen huomaan. Se kun kasvaa sielläkin, missä hienommat kasvit vain murjottavat. Oman pihan nokkosia on myös turvallista syödä, kun tietää että ne ovat taatusti puhtaita.

Nokkosen lehdet kerätään ennen kukintaa, jolloin ne ovat vielä meheviä. Kannattaa leikata kasveista vain latvat ja ottaa niistä lehdet. Tyviosa jää maahan ja kasvattaa uutta satoa myöhemmin kerättäväksi.

Nokkosesta on moneksi, mutta minun suosikkini ovat nokkosletut tai tällä kertaa nokkoskrepit, koska käytin reseptin lähtökohtana kreppitaikinaa, jossa munaa on suhteessa jauhoihin enemmän kuin perinteisessä lettutaikinassa. Sulatettu voi sekoitetaan taikinaan antamaan makua, jolloin  paistamiseen voidaan käyttää öljyä. Tämä vähentää huomattavasti käryn määrää keittiössä.

Kreppien paistamiseen soveltuu parhaiten valurauta- tai hiiliteräspannu, joilla saat kreppeihin rapean pinnan.

Krepit ovat oivallinen alkupala tai pieni suolapala. Appiukko oli luvannut tuoda illalliselle graavilohta, mikä sopii oivasti nokkosen kumppaniksi. Näiden kahden voimakkaan maun liitolle pehmeäksi vaahdotettu tuorejuusto antaa lempeän sinettinsä.
  

Resepti

6 kpl halkaisijaltaan 20 cm kreppiä

30 gr nokkosen lehtiä (noin 1 l)
2 munaa
3 dl maitoa
100 gr vehnäjauhoja 
25 gr voita
0,5 tl suolaa
öljyä paistamiseen 

300 gr graavilohta tai savulohta siivuina

200 gr maustamatonta tuorejuustoa
0,5 dl maitoa

Laita noin 1 litra vettä kiehumaan. Huuhtele pölyt ja höttiäiset nokkosen lehdistä juoksevan, kylmän veden alla lävikössä ja valuta lehdet. Kun vesi kiehuu, laita lehdet kattilaan ja ryöppää noin minuutin verran eli kunnes lehdet ovat nuupahtaneet. Kaada nokkoset siivilään ja painele niistä vesi pois mahdollisimman tarkkaan.

Kumoa nokkoset leikkuulaudalle ja hienonna terävällä veitsellä hienoksi silpuksi.

Sulata voi mikrossa 10 sekunnin sykäyksin ja anna jäähtyä.

Vatkaa kulhossa sekaisin maito ja munat. Lisää suola. Lisää jauhot muutamassa erässä koko ajan vatkaten, että saat sileän taikinan. Lisää vielä sulatettu voi ja nokkoset ja sekoita tasaiseksi.

Laita taikina jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi, jotta jauhot ehtivät turvota.

Valmista lisukkeet sillä välin: asettele lohi tarjoilulautaselle ja laita kylmään odottamaan. Laita tuorejuusto kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella notkeaksi. Lisää maito vähitellen tuorejuuston sekaan, kunnes saat notkean tahnan. Siirrä tahna tarjoilukulhoon ja nosta jääkaappiin odottamaan.

Laita uuni kuumenemaan 75 asteeseen ja uuninkestävä tarjoilulautanen uuniin.

Kuumenna liedellä halkaisijaltaan noin 20 senttinen pannu ja laita pieni tilkka öljyä pannulle. Pyyhkäise grillisudilla tai talouspaperin palalla öljy tasaisesti pannuun. Nosta kauhallinen taikinaa pannulle ja kääntele pannua niin, että taikina leviää mahdollisimman tasaisesti. Yritä pitää krepit mahdollisimman ohuina.

Käännä kreppi, kun alapuoli on saanut kauniisti väriä ja kypsennä myös toinen puoli. Nosta valmis kreppi uunissa odottavalle lautaselle. Toista, kunnes koko taikina on paistettu.

Nosta krepit, lohi ja tuorejuusto pöytään ja nauti kevään mauista!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ruotokammoisen ahvenpihvit

Paastopäivän tonnikalasalaatti

Samettinen mukulasellerikeitto