Nokkoskrepit graavilohen kera
Iih,
nokkonen, tuo ihana vihulainen! Ihanan makuinen ja superterveellinen kasvi on
kevään ensimmäisiä tuoreita vihanneksia ja lisäksi täysin ilmainen!
Nokkosesta voit tehdä lettuja, muhennosta, keittoa ja mitä tahansa, mihin käyttäisit pinaattia. Nokkosen maku on pinaattia huomattavasti voimakkaampi, joten sitä riittää pienempi määrä.
Tänä
keväänä helle on saanut luonnon kirimään ennätysvauhtia ja pihan nokkoset
ehtivät melkein kukintavaiheeseen ennen kuin saavuin saksien kanssa
paikalle. Olen suosiolla jättänyt pihan varjoisimman ja savisimman nurkan nokkosen
huomaan. Se kun kasvaa sielläkin, missä hienommat kasvit vain murjottavat. Oman pihan nokkosia on myös turvallista syödä, kun tietää että ne
ovat taatusti puhtaita.
Nokkosen
lehdet kerätään ennen kukintaa, jolloin ne ovat vielä meheviä.
Kannattaa leikata kasveista vain latvat ja ottaa niistä lehdet. Tyviosa jää
maahan ja kasvattaa uutta satoa myöhemmin kerättäväksi.
Nokkosesta
on moneksi, mutta minun suosikkini ovat nokkosletut tai tällä kertaa
nokkoskrepit, koska käytin reseptin lähtökohtana kreppitaikinaa, jossa munaa on
suhteessa jauhoihin enemmän kuin perinteisessä lettutaikinassa. Sulatettu voi sekoitetaan taikinaan antamaan makua, jolloin paistamiseen voidaan käyttää öljyä. Tämä vähentää huomattavasti käryn määrää keittiössä.
Kreppien paistamiseen soveltuu parhaiten valurauta- tai hiiliteräspannu, joilla saat kreppeihin rapean pinnan.
Krepit ovat oivallinen alkupala tai pieni suolapala. Appiukko
oli luvannut tuoda illalliselle graavilohta, mikä sopii oivasti nokkosen
kumppaniksi. Näiden kahden voimakkaan maun liitolle pehmeäksi
vaahdotettu tuorejuusto antaa lempeän sinettinsä.
Resepti
6
kpl halkaisijaltaan 20 cm kreppiä
30
gr nokkosen lehtiä (noin 1 l)
2
munaa
3 dl
maitoa
100
gr vehnäjauhoja
25
gr voita
0,5
tl suolaa
öljyä
paistamiseen
300 gr graavilohta tai savulohta siivuina
200 gr maustamatonta tuorejuustoa
0,5 dl maitoa
Laita
noin 1 litra vettä kiehumaan. Huuhtele pölyt ja höttiäiset nokkosen lehdistä
juoksevan, kylmän veden alla lävikössä ja valuta lehdet. Kun vesi kiehuu, laita
lehdet kattilaan ja ryöppää noin minuutin verran eli kunnes lehdet ovat
nuupahtaneet. Kaada nokkoset siivilään ja painele niistä vesi pois
mahdollisimman tarkkaan.
Kumoa
nokkoset leikkuulaudalle ja hienonna terävällä veitsellä hienoksi silpuksi.
Sulata
voi mikrossa 10 sekunnin sykäyksin ja anna jäähtyä.
Vatkaa
kulhossa sekaisin maito ja munat. Lisää suola. Lisää jauhot
muutamassa erässä koko ajan vatkaten, että saat sileän taikinan. Lisää vielä sulatettu voi ja nokkoset ja sekoita tasaiseksi.
Laita
taikina jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi, jotta jauhot ehtivät turvota.
Valmista lisukkeet sillä välin: asettele lohi tarjoilulautaselle ja laita kylmään odottamaan. Laita tuorejuusto kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella notkeaksi. Lisää maito vähitellen tuorejuuston sekaan, kunnes saat notkean tahnan. Siirrä tahna tarjoilukulhoon ja nosta jääkaappiin odottamaan.
Laita uuni kuumenemaan 75 asteeseen ja uuninkestävä tarjoilulautanen uuniin.
Kuumenna liedellä halkaisijaltaan noin 20 senttinen pannu ja laita pieni tilkka öljyä pannulle. Pyyhkäise grillisudilla tai talouspaperin palalla öljy tasaisesti pannuun. Nosta kauhallinen taikinaa pannulle ja kääntele pannua niin, että taikina leviää mahdollisimman tasaisesti. Yritä pitää krepit mahdollisimman ohuina.
Käännä kreppi, kun alapuoli on saanut kauniisti väriä ja kypsennä myös toinen puoli. Nosta valmis kreppi uunissa odottavalle lautaselle. Toista, kunnes koko taikina on paistettu.
Nosta krepit, lohi ja tuorejuusto pöytään ja nauti kevään mauista!
Kommentit
Lähetä kommentti