Lämmin pastasalaatti - Pasta alla checca

Muistan elävästi ensi kosketukseni tähän ruokalajiin. Olimme Frascatissa hotelli Villa Tuscolanassa, satoja vuosia vanhassa linnassa. Hotellin sijainti on mitä upein: se sijaitsee Roomaa ympyröivillä kukkuloilla ja iltaisin jalkojemme juuressa, puutarhan alapuolella loistivat Rooman valot.


Pasta alla checca


Frascati on roomalaisten suosima viikonlopun viettopaikka, mutta toukokuun alussa oli vielä hiljaista. Hotelli olikin jotakuinkin tyhjillään ja joinain iltoina saimme illallistaa lähes yksin. Valkoiseen smokkitakkiin pukeutuneen, Harrison Fordin näköisen tarjoilijan tarjoilema illallinen suuressa ja kauniissa, mutta tyhjässä ruokasalissa oli varsin eksklusiivinen kokemus.

Eräänä iltana alkuruokavaihtoehtona oli pasta alla checca. Luin menun kerran, toisen ja kolmannenkin, koska ruuan nimi oli varsin ällistyttävä. Jos italian tuhmien sanojen valikoima ei ole ihan hallussasi, voin kertoa, että checca on vulgaari nimitys homoseksuaalille miehelle. Mutta siinä se seisoa pönötti, laziolaisen linnahotellin ruokalistalla, pastaa homon tapaan. Tilasin ruokalajin vain nähdäkseni harrison fordin ilmeen. Se ei värähtänytkään.

Ehkä se ei toisaalta ollut mikään ihme, koska jostain syystä pastojen nimistä löytyy muitakin varsin erikoisia tapauksia. Pasta homon tapaan on oikeastaan ihan yhtä normaali nimitys pastalle kuin huoran pasta (pasta alla puttanesca), papintukehduttaja (strozzapreti) tai litsarit (paccheri).

Kun edeskäypä toi lautasen eteeni, totesin että pasta homon tapaan on itse asiassa aivan mahtava ruokalaji. Herkullinen ja erittäin helppo tehdä. Onnistumisen edellytys on kuitenkin parhaat mahdolliset raaka-aineet. Koska pastaa lukuunottamatta mitään aineksia ei kypsennetä, kaikki maut ovat lautasella juuri sellaisina kuin ne ovat sattuneet tuottajan käsissä syntymään. Jos tarjolla ei ole kypsiä, makeita tomaatteja, laadukasta oliiviöljyä ja tuoretta mozzarellaa, unohda koko juttu. Tähtien osuessa kohdilleen pasta alla checca on kuitenkin loistava valinta kuuman kesäpäivän lounaaksi tai illalliseksi.


Resepti

Kahdelle hengelle

180 gr lyhyttä kuivapastaa (penne, fusilli, orecchiette tai vastaava)
1 pallo (125 gr) bufalamozzarellaa
100 gr caciotta romanaa tai vastaavaa puolikovaa, maukasta juustoa, esim provolone dolcea tai nuorta gruyerea (tällä kertaa käytin Herkkujuustolan Hilmaa, mikä toimi aivan mainiosti.)
180 - 220 gr kypsiä, makeita tomaatteja (tai kirsikkatomaatteja)
kourallinen tuoreita basilikan lehtiä revittynä
hyvää extraneitsyt oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa pastan keittämiseen

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Pasta kiehuessa kuutioi tomaatit ja juustot. Jos käytät tavallisia tomaatteja, poista niiden sisus ja käytä vain hedelmäliha.

Valuta pasta hyvin ja kaada se tarjoilukulhoon. Lisää tomaattikuutiot ja sekoita.

Lisää juustokuutiot ja pari ruokalusikallista oliiviöljyä, sekoita. Mausta parilla kierroksella pippuria, lisää revityt basilikan lehdet ja sekoita. Lisää tarvittaessa oliiviöljyä. Lisää vielä pari basilikan lehteä koristeeksi, kaada lasiin hyvin viilennettyä Frascatin valkoviiniä ja anna ajatustesi vaeltaa Lazion kukkuloilla.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ruotokammoisen ahvenpihvit

Samettinen mukulasellerikeitto

Paastopäivän tonnikalasalaatti