Nokkoschimichurri

Muistin taas, miten tajuttoman hyvä kastike chimichurri on, kun viikonloppuna sitä oli tarjolla ystäviemme tupaantulijaisissa. Yksinkertainen valmistaa, mutta täynnä makua ja sopii kuin nenä päähän grillatulle lihalle ja kasviksille.

Kastikekateushan vierailusta seurasi. Olin kyllä varannut meillekin grillattavaa sunnuntaiksi, mutta pihan persiljapuska oli vielä sen verran vaatimattoman kokoinen, ettei siitä olisi kovin kaksista chimichurria taikonut. Mutta niin kuin vanha sanonta sanoo, tarve on keksintöjen äiti.

Nokkoschimichurria flanksteakin päällä seuranaan grillattua kesäkurpitsaa ja munakoisoa sekä
revittyä mozzarellaa ja tomaattikuutioita.

Kaikkia pihan nokkosia emme vielä ole syöneet nokkoskrepeissä vaan puskasta riitti hyvin vielä tähän kokeiluun. Ja ehkä vielä pariin muuhunkin.

Tässä reseptissä nokkosta ei kypsennetä lainkaan, joten kannattaa valita keruupaikka huolella ja huuhdella lehdet hyvin ennen käyttöä. Kannattaa myös olla hieman nirso ja valita vain kaikkein nuorimpia ja pehmeimpiä lehtiä. 

Chimichurrin olennainen ainesosa on oregano, jota kasvaa meillä runsaasti yrttipenkissä, pihalaattojen saumoissa, kompostissa ja ihan joka paikassa. Oregano on sanalla sanoen aivan harvinaisen elinvoimainen kasvi. Niinpä sitä löytyy aina kaapista kuivattuna. Kuivattuna sen aromi on itse asiassa parempi kuin tuoreena.

Resepti

15 gr nokkosen lehtiä
1,5 tl kuivattua oreganoa
hyppysellinen chilihiutaleita
hyppysellinen suolaa
0,5 dl oliiviöljyä
1 rkl punaviinietikkaa

Huuhtele lehdet hyvin lävikössä juoksevan kylmän veden alla ja ravistele vesi mahdollisimman hyvin pois.

Laita lehdet ja kaikki muut ainesosat sauvasekoittimen kulhoon ja aja sileäksi. Tarkista maku ja säädä ainesosien määrää, jos siltä tuntuu. Mauilla kestää hetki tasaantua ja sekoittua keskenään, joten kastikkeen kannattaa antaa seistä hetki huoneenlämmössä ennen kuin tekee kovin isoja säätöjä.






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ruotokammoisen ahvenpihvit

Samettinen mukulasellerikeitto

Paastopäivän tonnikalasalaatti