Gazpacho pelastaa hellepäivän

Paastopäivä ja ulkolämpötila huitelee lähellä 30 astetta jo yhdeltätoista. Tänään ei todellakaan ollut vaikeaa päättää, mitä söisi lounaaksi! Gazpacho on Andalusian viileä lahja maailmalle. Alkuperäinen gazpacho oli aika eri juttu kuin nykypäivänä tarjottavat gazpachot. Yhteistä niille on kuitenkin kuivahtanut leipä, valkosipuli, oliiviöljy, suola ja viinietikka sekä tietysti tarjoilulämpötila.


Leivän rooli gazpachossa on sakeuttaa keitto ja antaa sille ruokaisuutta. Toisaalta se tekee keitosta ikävän näköistä mössöä. Helpointa mielestäni onkin tarjoilla leipä keiton ohessa pieninä krutonkeina. Silloin keitto on paitsi kaunis, myös gluteeniton ja halukkaat voivat suurustaa oman annoksensa mieleisekseen.

Toinen asia, jonka jätän omasta versiostani pois, on sipuli. Raaka sipuli saa minut röyhtäilemään loppupäivän, ei kiva. Jos haluat keittoon sipulia, kannattaa se hienontaa juuri ennen ruokalua ja tarjoilla erillisestä kiposta. Ilman vaikutus muuttaa sipulin maun epämiellyttäväksi, joten se kannattaa jättää pois keitosta myös siinä tapauksessa, ettei syö koko satsia kerralla.

Paprikoiden väri on kirjaimellisesti makuasia. Tänään laitoin keittoon yhden keltaisen ja yhden punaisen paprikan. Jos haluat antaa keitolle "vihreämmän" maun - arvasit oikein! - käytä vihreitä paprikoita.

Chilikastike (tabasco tai piripiri) ei kuulu alkuperäiseen reseptiin, mutta minusta se antaa mukavan puraisun keitolle.

Gazpacho on loistava alkuruoka ja sen voi halutessaan tarjoilla myös miniversiona shottilaseista. Silloin se kannattaa ajaa hyvin tasaiseksi ja tarvittaessa vielä ohentaa hieman lisää vedellä.

Resepti

Noin 1,2 litraa eli neljä annosta. 142 kcal/annos ilman lisukkeita.

750 gr kypsiä tomaatteja
1 kurkku (noin 350 gr)
2 paprikaa (noin 400 gr)
1 valkosipulin kynsi, mielellään tuore
1 dl jääkylmää vettä
1 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl extravergine oliiviöljyä
1,5 tl suolaa
mustapippuria myllystä
(muutama tippa tabascoa tai piripiriä)
(tuoretta persiljaa tai basilikaa koristeluun)

Lisukkeet (jos siltä tuntuu)

leipäkrutonkeja
uuden sadon sipulia tai kevätsipulia hienonnettuna

Pese tomaatit ja halkaise ne neljään osaan. Poista kanta ja siemenet. Laita lohkot suureen kulhoon.

Pese kurkku, halkaise se pituussuuntaan neljään osaan ja leikkaa pois vetinen keskusta. Paloittele neljännekset karkeasti ja laita kulhoon.

Pese ja halkaise paprikat. Poista siemenet ja paloittele karkeasti. Laita paprikan palat kulhoon.

Kaada paloitellut vihannekset monitoimikoneen leikkuriterällä varustettuun kulhoon ja lisää vesi. Voit joutua lisäämään palat parissa erässä ja käyttämään konetta muutaman kierroksen, että saat kaikki mahtumaan. Vaihtoehtoisesti voit hienontaa vihannekset kulhossa sauvasekoittimella. Kun seos on vielä suhteellisen karkeaa, hienonna valkosipulin kynsi ja lisää seokseen. Lisää samalla viinietikka, oliiviöljy, muutama pyöräytys mustapippuria ja suola.

Aja keitto lähes sileäksi ja maista, tarvitseeko keitto lisää suolaa tai viinietikkaa. Kaada keitto kannelliseen astiaan ja laita jääkaappiin jäähtymään. Tarjoile jääkylmänä ja nauti harvinaisesta hellepäivästä!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ruotokammoisen ahvenpihvit

Samettinen mukulasellerikeitto

Paastopäivän tonnikalasalaatti