Graavilohitartar palermolaisittain

Parasta tehdä tunnustus heti alkuun. Tämä resepti on varastettu. Varkaus on totta kai synti, mutta suurempi synti olisi olla jakamatta näin herkullinen resepti!

Graavilohitartar


Söin tämän version tartarista palermolaisessa L'Ottava nota -ravintolassa. Ravintola sijaitsee Palermon vanhimmassa kaupunginosassa La Kalsassa, joka on kauniisti sanottuna varsin autenttinen. Ravintola sen sijaan oli lähes skandinaavisen viileästi sisustettu ja moderni, mutta ruoka kunnioitti sisilialaisia perinteitä tyylikkäällä twistillä. Suosittelen lämpimästi syömään siellä, mikäli satutte niille kulmille.

Alkuperäinen tartar ei tietenkään ollut tehty graavilohesta vaan tuoreesta tonnikalasta, mutta koska tarpeeksi tuoretta tonnikalaa ei täältä yksikertaisesti saa, on parempi turvautua siihen mitä on. Man tager vad man haver, kuten Cajsa Warg sanoi.

Olimme syöneet tonnikalatartaria samalla reissulla jo aiemminkin, koska Palermossa tonnikala on paikallisesti pyydettyä ja aina hyvää. Tämä versio oli kuitenkin jotain aivan uutta! Kaikkia hyviä käytöstapoja uhmaten hajotin kauniin tartarkakkuseni pitkin lautasta selvittääkseni, mitä tuohon ihanuuteen oli tonnikalan lisäksi laitettu. Luulen, että sain arvoituksen ratkaistuksi ja tässä se on nyt teidän iloksenne.

Graavilohitartar on erinomainen alkupala. Se on yksinkertainen tehdä, mutta kaunis ja sopivan juhlava tarjottavaksi myös paremmilla päivällisillä.

Tämän ruokalajin tärkein työkalu on erittäin terävä veitsi. Tylsä veitsi tekee niin lohesta kuin avokadostakin rumaa mössöä eikä mintun suikalointi onnistu lainkaan. Toinen elämää helpottava työkalu on Cuisipron raastin. Sen jälkeen kun sain sen siskoltani lahjaksi, olen viettänyt hyvin raastavaa elämää.

Resepti

L'Ottava Notan tonnikalatartar
Neljälle hengelle

360 gr graavilohta
1 syöntikypsä avokado
pala tuoretta inkivääriä
1 luomulimetti
muutama oksa tuoretta viherminttua
2 rkl hyvälaatuista extravergine oliiviöljyä

Hienonna lohi veitsellä erittäin hienoksi hakkelukseksi ja laita kulhoon. Kuori inkivääristä muutama sentti ja raasta siitä 1 rkl verran. Pese limetti ja raasta kuoren vihreästä osasta raastimen hienolla terällä 1 tl verran. Leikkaa mintunlehtiä ohuen ohuiksi suikaleiksi noin 1 rkl verran. Säästä mintun ylimmät lehdet koristeiksi. Lisää mausteet lohen sekaan ja sekoita hyvin.

Halkaise limetti ja purista siitä mehu. Halkaise avokado, poista kivi ja irroita hedelmäliha varovasti kuoresta esim. greippilusikalla. Suikaloi ja paloittele avokadon hedelmäliha saman kokoisiksi paloiksi kuin graavilohi. Laita avokadokuutiot pieneen kulhoon, kaada limetin mehu päälle ja kääntele avokadon paloja varovaisesti niin, että ne peittyvät mehuun kauttaaltaan. Nostele avokadokuutiot pois limettimehusta samaan kulhoon lohen kanssa ja sekoita varovaisesti.

Laita seos noin 15 minuutiksi tekeytymään jääkaappiin. Voit pitää sen jääkaapissa tarvittaessa pidempäänkin, mutta limetin vaikutuksesta lohi alkaa aika nopeasti marinoitumaan ja sen väri kärsii.

Muotoile massasta muotilla tai käsin tartarpihvit suoraan tarjoilulautasille. Koristele mintun lehdillä ja vie tarjolle.

Kommentit

  1. Varastettu tai ei, mutta hyvältä näyttää ja varmasti myös maistuu ;) Olen nähnyt samantyyppisen annoksen (nimenomaan lohiversion) Espanjassa eräässä ravintolassa, ja aikomukseni on ollut itsekin kokeilla tehdä sitä. Olin kuitenkin jo tuon annoksen unohtanut. Tämä oli siis hyvä muistutus, sen lisäksi että tätä oli kiva katsella. Kiitos kun jaoit! Pitääpäs itsekin kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kauniista kommentista! Toivottavasti tykkäät!

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ruotokammoisen ahvenpihvit

Samettinen mukulasellerikeitto

Paastopäivän tonnikalasalaatti