Kesäkurpitsa-burrataspaghetti

Oscar Wildea lainatakseni pystyn vastustamaan kaikkea paitsi kiusausta. Niinpä huomasin päivänä eräänä ostaneeni kaupasta burratan vain koska niitä oli tiskissä. Burrata on alunperin apulialainen juusto ja se on eräänlainen mozzarellan de luxe -versio. Burrata valmistetaan muotoilemalla mozzarellamassasta pussukka, joka täytetään stracciatellalla eli kermalla ja mozzarellan valmistuksessa syntyvillä juustosäikeillä ja kietaistaan kiinni. Syntistä, eikö!


Ensimmäisen burratani ostin joitain vuosia sitten Ruoka- ja viinimessuilta eräältä etelä-italialaiselta tiskiltä. Juuston minulle myynyt mies kuta kuinkin vaati minua vannomaan käsi sydämellä, että syön juuston vielä samana päivänä tai viimeistään seuraavana, jotta sen maku ei kärsisi. Burratan säilyvyys on nimittäin hyvin lyhyt, vain joitain päiviä. Sen vuoksi sen saatavuuskin on hyvin satunnaista. Helsingissä burrataa saa toisinaan ainakin La Tartufatasta, Lentävästä lehmästä ja Mustasta Pekasta.

Burrata syödään yleensä ihan sellaisenaan alkupalana, jolloin sen maku ja rakenne pääsevät oikeuksiinsa. Oivallisia lisukkeita ovat esimerkiksi grillatut kirsikkatomaatit ja tryffeliöljy. Tällä kertaa halusin kuitenkin tehdä siitä pastaruuan ja pienen hakemisen jälkeen löysin reseptin, joka on sekä äärimmäisen yksinkertainen että ihanan makuinen. Lisäsin alkuperäiseen reseptiin tuoretta minttua, koska se antaa ruualle mukavan säväyksen, joka toimii oikein mainiona vastaparina burratan täyteläisyydelle.


Resepti

Neljälle hengelle

360 g spagettia
400 g pieniä kesäkurpitsoita
1 burratajuusto (250 g)
1 kesäsipuli tai shalottisipuli
1-3 rkl maitoa
2 oksaa marokon- eli viherminttua
suolaa
neitsytoliiviöljyä


Laita pastavesi kiehumaan suureen kattilaan.

Leikkaa kesäkurpitsat ohuiksi kiekoiksi ja hienonna sipuli. Kuullota sipulia hetki paistinpannulla parissa ruokalusikallisessa oliiviöljyä, lisää kesäkurpitsa sekä hyppysellinen suolaa. Jatka paistamista keskilämmöllä, kunnes kesäkurpitsa on saanut hiukan väriä. Siirrä pannu pois liedeltä.

Kun pastan keitinvesi kiehuu, lisää pari ruokalusikallista suolaa keitinveteen ja laita spaghetti kiehumaan pakkauksen ohjeen mukaiseksi ajaksi.

Hienonna mintun lehdet veitsellä pieneksi silpuksi. Säästä neljä kaunista lehteä koristelua varten.

Ota burrata pakkauksestaan ja paloittele se muutamaan osaan sauvasekoittimen kulhossa. Käsittele juustoa varoen, ettei sen herkullinen sisus vain pääse karkaamaan. Aja burrata sauvasekoittimella tasaiseksi, paksuhkoksi kastikkeeksi. Saatat tarvita tilkan maitoa kastikkeen ohentamiseen.

Kun spaghetti on kypsää, valuta se hyvin. Nosta paistinpannu takaisin lämpimälle levylle ja sekoittele spaghettia, minttusilppua ja kesäkurpitsoja hetki pannulla niin, että maut tarttuvat pastaan.

Nosta pannu pois liedeltä ja kaada suurin osa burratakastikkeesta pastan sekaan. Säästä noin neljä ruokalusikallista kastiketta koristelua varten. Kääntele kastike tasaisesti pastan sekaan.

Jaa pasta suoraan lautasille, koristele lusikallisella burratakastiketta ja mintunlehdellä. Nauti!


Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ruotokammoisen ahvenpihvit

Samettinen mukulasellerikeitto

Paastopäivän tonnikalasalaatti