Hulluna hokkaidokurpitsaan

Peruskoulu teki parhaansa luodakseen minulle elinikäisen inhon kurpitsaa kohtaan loputtomalla kurpitsapikkelsin tuputtamisella. Onneksi se ei onnistunut. Viime vuosina kauppoihin on syksyisin tullut ilahduttava määrä eri muotoisia ja värisiä, kotimaisia kurpitsoja. Eräs uusista tulokkaista vihannestiskeillä on hokkaidokurpitsa ja voi jestas, miten hyvää se on!



Hokkaidokurpitsa kypsyy sen verran nopeasti, että sen ehtii arkenakin kypsentää lisukkeeksi. Lisäksi kypsennetyn kurpitsan kuori on niin pehmeä, että sen voi syödä eli kurpitsan voi hyödyntää lähes kokonaan. 

Kurpitsojen makeusaste vaihtelee jonkin verran, mutta parhaimmillaan hokkaidokurpitsa on pyörryttävän hyvää ihan sellaisenaan. Hokkaidokurpitsasta saakin helposti maukkaan alkupalan tai pääruuan lisukkeen.

Yksinkertaisimmillaan tarvitset kurpitsan lisäksi vain hiukan suolaa ja öljyä - sekä tukevan veitsen.

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Huuhtele kurpitsa ja kuivaa se. Laita kurpitsa leikkuulaudalle, leikkaa kurpitsasta kanta ja halkaise kurpitsa tukevalla ja terävällä veitsellä. Halkaise puolikkaat ja halkaise vielä kerran neljännekset. Vaihda nyt näppärämpään vihannesveitseen ja poista kurpitsasta siemenet ja siementen rihmat. 

Leikkaa kurpitsasta siivuja, jotka ovat paksuimmalta kohdaltaan noin tuuman levyisiä. Kaada siivut isoon kulhoon, lisää loraus öljyä ja puoli teelusikallista suolaa. Pyörittele siivuja käsin kulhossa niin, että öljy ja suola leviävät tasaisesti viipaleille.

Kaada viipaleet isoon uunivuokaan ja laita vuoka uuniin puoleksi tunniksi. Kääntele siivuja varovasti paistamisen puolessa välissä.

Kun kurpitsaviipaleiden kärjet alkavat saada väriä, nosta vuoka pois uunista ja nauti syksyn oranssista hehkusta lautasellasi.

Kurpitsan kaveriksi sopivat erinomaisesti esimerkiksi laadukas balsamicoetikka ja chavrouxjuusto. 


Kommentit

  1. Kiitos tästä vinkistä. Syksyllä kokeilimme tällä ohjeella ja hulluksi tulin minäkin. :D
    Terveisin Kaarina

    VastaaPoista
  2. Hauska kuulla, että kurpitsahulluus tarttuu. :D

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ruotokammoisen ahvenpihvit

Samettinen mukulasellerikeitto

Paastopäivän tonnikalasalaatti