Pinaatti-ricottacannellonit

Ilmojen viilennyttyä uuniruuat alkavat taas tuntua hyvältä ajatukselta. Pinaatti-ricottacannellonit ovat italialaisten suosikki, jota syödään sunnuntain perhelounaalla tai uskonnollisten juhlapyhien aattoina, jolloin liharuuat ovat perinteisesti kiellettyjä.



Minulla kävi tuuri ja löysin kaupasta viikko sitten vielä kotimaista pinaattia, joka oli ihanan tuoretta ja mureaa. Sain melkein pidätellä itseäni, etten kauhonut koko säkillistä mukaani. Tämä resepti oli luonteva valinta pinaatilla herkutteluun. Lempeä ricotta ja maukas tomaattikastike ovat oivat makukumppanit pinaatille. Cannellonit voi päällystää tomaattikastikkeen sijaan myös bechamelkastikkeella, jos haluaa vielä lempeämmän lopputuloksen.

Tosikokki kiepauttaa cannellonit itse tehdystä tuorepastasta. Me laiskemmat tai kiireisemmät voimme onneksi ostaa valmiita cannelloniputkia kaupan pastahyllystä. Putkien täyttämisessä kannattaa ehdottomasti käyttää pursotinpussia, koska se nopeuttaa työtä olennaisesti. Hätätapauksessa putkien täyttäminen onnistuu myös teelusikalla, mutta se on tuskallisen hidasta hommaa.

Resepti

4 hengelle

20 cannelloniputkea
500 gr ricottaa
300 gr tuoretta pinaattia
1 muna
50 gr parmesaania raastettuna
1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
400 gr paseerattua tomaattia
suolaa
pippuria
(muskottipähkinää)
oliiviöljyä paistamiseen

Huudo pinaatti ja valuta se lävikössä. Laita tilkka öljyä paistinpannulle ja lisää pinaatti. Kääntele pinaatteja miedossa lämmössä, kunnes ne laiskistuvat. Ripottele hieman suolaa pinaattien päälle ja hauduta ne kannen alla miedolla lämmöllä pehmeäksi.

Hienonna sipuli ja valkosipuli hyvin. Laita tilkka öljyä kasariin ja hauduta sipulisilppu pehmeäksi. Lisää valkosipuli, kun sipuli on pehmennyt. Kaada sekaan paseerattu tomaatti, mausta suolalla ja pippurilla ja jätä hautumaan kannen alle miedolla lämmöllä.

Laita uuni kuumenemaan cannelonien pakkauksessa ilmoitettuun lämpötilaan.

Kaada pinaatti pannulta lävikköön ja puristele siitä mahdollisimman paljon nestettä pois. Hienonna pinaatti leikkuulaudalla terävällä veitsellä hienoksi - muista että pinaatin on mahduttava pursotinpussin reiästä! -  ja anna jäähtyä.

Sekoita isossa kulhossa ricotta, puolet juustoraasteesta, jäähtynyt pinaatti, kananmuna, hyppysellinen suolaa sekä aavistus muskottipähkinää.

Ota tilava, suorakulmainen uunivuoka (esim. lasagnevuoka). Tässä vaiheessa kannattaa asetella tyhjät cannelloniputket vuokaan yhteen kerrokseen ja katsoa, miten päin ne kannattaa latoa. Ota putket pois vuuasta. Levitä 2-3 ruokalusikallista tomaattikastiketta vuuan pohjalle ja reunoille.

Täytä pursotinpussi ricottaseoksella, täytä cannelloniputket yksitellen ja asettele ne vuokaan. Jatka kunnes kaikki täyte on käytetty ja putket aseteltu vuokaan. Levitä loppu tomaattikastikkeesta cannelloniputkien päälle ja laita vuoka uuniin.

Paista vuokaa cannellonipakkauksessa ilmoitetun ajan. Ota vuoka uunista noin 5 minuuttia ennen sen valmistumista, ripottele jäljellä oleva juustoraaste ruuan päälle ja laita vielä hetkeksi uuniin.

Kun juusto on sulanut, ota vuoka uunista ja kanna tuoksuva ruoka pöytään nälkäisten iloksi.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ruotokammoisen ahvenpihvit

Samettinen mukulasellerikeitto

Paastopäivän tonnikalasalaatti