Blinejä blinejä!

Talvessa parasta ovat blinit ja vähintään kerran talvessa pitää syödä kunnon bliniöverit. Kuumat, rapeat blinit lisukkeineen vain ovat niin vastustamattomia, että niitä tulee aina syödyksi pari liikaa.



Isän puolelta sukuni on Karjalan kannakselta ja niinpä blinit (joskus jopa kaviaarin kera!) tulivat tutuiksi jo lapsena isoäitini ruokapöydän ääressä. Isoäidiltä on myös peräisin keittiöni kallein aarre, sukupolvelta toiselle kulkenut valurautainen blinipannu, jonka pinta on satiinimaisen sileä. Olen sittemmin hankkinut sen kaveriksi uusia valurautaisia blinipannuja, mutta ne vaatinevat vielä sata vuotta käyttöä ennen kuin saavuttavat yhtä sileän ja tarttumattoman pinnan.

Oma blinireseptini pohjautuu isoäidiltä saamaani reseptiin, jota olen keventänyt sen verran, etten tee juurta kermaan vaan täysmaitoon. Näistä blineistä tulee ohuita ja pitsisiä eikä mitään paksuja pullamössöjä. Kun blinit tehdään puhtaasti tattarijauhosta, ne ovat paitsi maukkaita, myös gluteenittomia.  Suolaa on aika reippaasti, mutta eiväthän blinit mitään terveysruokaa ole muutenkaan.

Keittiö säilyy käryttömänä, kun viitsii nähdä sen vaivan, että kirkastaa pastamiseen käytettävän voin.

Resepti

Tämä annos riittää ruokahalusta ja ruokalajien määrästä riippuen 4 - 6 hengelle.

½ pkt tuorehiivaa
4 + 4 dl täysmaitoa
2 munaa
2 tl suolaa
200 gr tattarijauhoja
100 gr voita

Kirkasta voi sulattamalla se hitaasti pienessä kasarissa niin, että sakka laskeutuu kasarin pohjalle ja kirkas voi nousee pintaan. Pidä lämpötila niin matalana, ettei sakka pääse ruskistumaan. Kaada varovasti ensin noin 55 gr kirkastettua voita pieneen astiaan ja anna jäähtyä hetki. Valuta loput kirkastetusta voista varovasti toiseen pieneen astiaan niin, että sakka jää kasarin pohjalle. Peitä astia ja nosta jääkaappiin jähmettymään.

Liota hiiva 4 desiin kädenlämpöistä maitoa. Vatkaa maidon joukkoon munat, suola ja jauhot. Lisää hieman jäähtynyt 55 gr voita ohuena nauhana koko ajan vatkaten.

Peitä kulho ja jätä taikina tekeytymään huoneenlämpöön 4-5 tunniksi. Kun taikina on saanut tekeytyä aikansa, kiehauta 4 dl maitoa. Kaada noin 3 dl maidosta vähitellen taikinaan, kunnes saat ohuen lettutaikinan. Säästä loput maidosta, jotta voit ohentaa taikinaa myöhemmin, koska se tuppaa sakenemaan loppua kohden.

Laita blinipannut kuumenemaan, lisää pieni nokare kirkastettua voita kuhunkin pannuun ja paista ihania, kuumia, pitsisiä blinejä, kunnes koko taikina on käytetty.

Lisukkeiden suhteen olen hyvin perinteinen eli nautin blinini mieluiten mädin, smetanan ja punasipulisilpun sekä metsäsienisalaatin kera.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ruotokammoisen ahvenpihvit

Samettinen mukulasellerikeitto

Paastopäivän tonnikalasalaatti