Calabrialainen hedelmäkakku

Liekö syynä ulkona vallitseva pimeys, lähestyvä joulu vai mikä, mutta yhtäkkiä olen alkanut himoita erilaisia leivonnaisia ja tämä tiiviin mehevä hedelmäkakku suorastaan vaati tulla tehdyksi. Sen maku sopii hyvin joulunaikaan ja joulun jälkeen voit vaikka upottaa siihen joulusta ylijääneet pähkinät ja kuivahedelmät.

Onni on moneen kertaan koeteltu luottoresepti, jonka onnistumista ei makeanhimon iskiessä tarvitse jännittää. Koska rasvaa tai munia ei tarvitse vatkata, kakku valmistuu alkuvalmistelujen jälkeen todella helposti. Olen saanut reseptin italialaiselta kokilta Francesco Benedettiltä, jonka kursseilla olen oppinut valtavasti sekä Italian maakuntien ruokaperinteistä että ruuanlaiton tekniikoista.

Jääkaapista löytynyt vaniljakastike sopi mainiosti kakun kaveriksi

Resepti

250 gr vehnäjauhoja
250 gr sokeria
125 gr voita
3 munaa
2 tl vaniljasokeria
100 gr saksanpähkinän sydämiä
100 gr rusinoita
100 gr kuivattuja viikunoita
voita ja korppujauhoja vuokaan
tomusokeria koristeluun

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota halkaisijaltaan 26 cm kokoinen irtopohjavuoka.

Sulata voi ja anna sen jäähtyä. Laita rusinat likoamaan kädenlämpöiseen veteen noin 10 minuutiksi. Rouhi saksanpähkinät ja pilko viikunat suunnilleen rusinoiden kokoisiksi paloiksi.

Mittaa kuivat aineet suureen kulhoon ja sekoita ne keskenään puuhaarukalla. Riko munat pieneen kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki haarukalla. Lisää munat ja voisula jauhoseokseen ja sekoita puuhaarukalla. Jos taikina on liian jäykkää, lisää 2-3 rkl haaleaa vettä, kunnes saat jäykähkön kakkutaikinan. Kun taikina on tasaista, lisää siihen pähkinärouhe, viikunat ja valutetut rusinat. Sekoita ja kumoa taikina kakkuvuokaan. Kaavi taikinan loput nuolijalla kulhosta ja tasoita kakun pinta varovasti.

Paista kakkua uunin alatasolla noin 50 minuuttia. Tarkista kakun kypsyys keskeltä hammastikulla. Anna kakun jäähtyä ja koristele se ennen tarjolle viemistä siivilöimällä tomusokeria kakun pinnalle.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ruotokammoisen ahvenpihvit

Samettinen mukulasellerikeitto

Paastopäivän tonnikalasalaatti