Scialatiellipastaa katkarapu-sitruunakastikkeessa

Käsintehty tuorepasta on vastustamattoman ihanaa ja tilaan sitä ravintolassa aina, jos sitä vain on tarjolla. Tuorepastoista scialatielli on yksi parhaista ja se on ihanaa siksikin, että se on paljon helpompi tehdä kuin lausua! Sen valmistamiseen ei tarvita edes pastakonetta.


Ensimmäinen kohtaamiseni scialatiellin kanssa oli ischialaisessa Pane e vino -ravintolassa ja sieltä olen kopioinut myös pastan yksinkertaisen, mutta herkullisen kastikkeen. Helsinkiläinen versio ei tietenkään yllä samoihin sfääreihin kuin Ischia Porton rantaravintolassa tuoreista katkaravuista ja paikallisista, taivaallisista sitruunoista tehtynä, mutta kyllä sekin tuo mukanaan pienen tuulahduksen Välimeren tunnelmaa.

Scialatielli on siinä mielessä erityinen pasta, että siitä tiedetään sekä syntymävuosi että isä. Pastan on luonut kokki Enrico Cosentino vuonna 1978 eli se on suhteellisen uusi tulokas pastauniversumissa. Scialatielli poikkeaa perinteisistä pastoista myös siinä, että siihen on käytetty maitoa ja juustoa.

Scialatielli on edelleen suosituinta synnyinseuduillaan Campaniassa, vaikka sitä saa nykyään myös teollisesti valmistettuna kuivapastana. Tuore, itse tehty versio on kuitenkin minulle se ainoa oikea.

Resepti
Viidelle hengelle

Pasta
400 gr durumvehnäjauhoja
30 gr pecorinojuustoa hienoksi raastettuna
4-5 basilikan lehteä
1 muna
1,75 - 2 dl maitoa
1 rkl neitsytoliiviöljyä

Kastike
4 rkl oliiviöljyä
3 valkosipulin kynttä
1 mieto, punainen chili tai ½-1 tl kuivattuja chilihiutaleita
1 luomusitruuna
450 gr pakastettuja katkaravun pyrstöjä
suolaa, pippuria
basilikan lehtiä koristeluun

Ota katkaravut sulamaan jääkaappiin mieluiten jo vuorokautta aikaisemmin.

Silppua basilikan lehdet hyvin terävällä veitsellä hienoksi. Raasta pecorino. Lämmitä maito huoneenlämpöiseksi

Mittaa suureen kulhoon jauhot, lisää juustoraaste ja basilikasilppu.Sekoita haarukalla. Vatkaa munan rakenne rikki pienessä kulhossa ja kaada jauhojen sekaan. Sekoita taikinaan enin osa maidosta pienissä erissä. Jätä noin 0,25 dl odottamaan. Sekoita oliiviöljy taikinaan ja kumoa taikina työtasolle. Vaivaa taikina työtasolla tasaiseksi ja lisää tarvittaessa maitoa niin, että saat hyvin napakan taikinan, jota kuitenkin pystyy vaivaamaan. Tarvittava maidon määrä vaihtelee riippuen munien koosta ja jauhojen kosteudesta.

Jatka taikinan vaivaamista noin 10 minuuttia. Ota aikaa, koska tämä vaihe tuntuu aina paljon pidemmältä kuin se todellisuudessa on! Kun sinulla on kaunis ja kimmoisa taikinapallo, kääri se kelmuun tai laita tiiviiseen astiaan puoleksi tunniksi lepäämään huoneenlämpöön.

Ota puolet taikinasta ja laita toinen puoli odottamaan takaisin kelmuun tai astiaan ja peitä huolellisesti. Kauli taikina 20 cm levyiseksi ja 3-4 mm paksuiseksi, pitkänomaiseksi levyksi. Leikkaa levy pituussuuntaan kahtia ja rullaa puoliskot pitkältä reunaltaan keskustaan päin. Leikkaa rullat vajaan sentin levyiksiksi siivuiksi. Pura suikaleet hellävaroen käsin ja nostele jauhotetulle leivinliinalle niin, etteivät ne kosketa toisiaan. Toista sama loppuosalla taikinaa.

Jos mahdollista, anna pastan kuivahtaa hetki.
Molemmat puolet kannattaa rullata
ennen leikkaamista. Olen kuvaa varten
rullannut vain toisen puolen
havainnollisuuden takia.

Sitten, kun nälkä alkaa jo kaihertaa, laita suuri kattilallinen vettä kiehumaan. Tuorepastan kanssa on ehdottoman tärkeää, että vettä on riittävästi eli 1:10. Jos siis keität koko satsin (noin 650 gr) kerralla, tarvitset vähintään 6,5 litraa vettä.

Veden kuumentuessa valmistele kastikeainekset, koska tästä eteenpäin kaikki tapahtuu hyvin nopeassa tahdissa. Kuori valkosipulin kynnet, halkaise ne ja poista vihreä verso sisältä. Murskaa kynnet veitsen lappeella ja hienonna ne. Jos käytät tuoretta chiliä, halkaise se, poista siemenet ja hienonna veitsellä. Pese sitruuna, puolita se ja lohko puolikkaat neljään osaan.

Kaada oliiviöljy kuumaan, korkealaitaiseen paistinpannuun ja lisää valkosipuli ja chili. Vähennä lämpöä tarvittaessa, jotta et polta mausteita. Lisää sitruunalohkot, kääntele hetki ja peitä kannella. Anna porista kannen alla miedolla lämmöllä hetken aikaa. Tässä vaiheessa pastan keitinveden tulisi olla kiehumispisteessä. Jos se ei vielä ole, siirrä paistinpannu syrjään liedeltä hetkeksi.

Kun pastan keitinvesi kiehuu, lisää siihen 2 rkl suolaa ja pasta. Lisää heti sen jälkeen katkaravut paistinpannulle, mausta hyppysellisellä suolaa ja pippuria ja anna porista ilman kantta.

Pyöräytä pastaa kauhalla pari kertaa, ettei se tartu pohjaan ja keitä 3-4 minuuttia. Nosta vedestä yksi pastasuikale ja maista, onko se kypsää. Kun pasta on sopivan al dente, kaada pasta lävikköön ja ravistele enin vesi pois. Kaada pasta paistinpannulle ja kääntele minuutin verran kastikkeen kanssa. Nosta tarvittaessa lämpöä sen verran, että kastike alkaa taas kiehua.

Jaa pasta lautasille, koristele sitruunanlohkoilla ja tuoreilla basilikan lehdillä. Anna tuoksun kuljettaa lomamuistoihin ja nauti!

P.S. Jos nyt sattuisi käymään niin, että ruokaseurueessasi on vähemmän kuin viisi jäsentä, voit hyvin keittää vain tarvitsemasi määrän pastaa ja pakastaa loput. Anna pakkaseen menevän pastan kuivahtaa pari tuntia ennen pakastamista.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ruotokammoisen ahvenpihvit

Paastopäivän tonnikalasalaatti

Samettinen mukulasellerikeitto