Sitruunarisotto

Joskus kannattaa sortua heräteostoksiin, etenkin jos ne eivät tule kovin kalliiksi. Muutama päivä sitten näin kaupassa sievään pieneen lastukoriin pakattuna kaksi sisilialaista sitruunaa sitruunan oksan päälle aseteltuna. Kilohintahan oli tietysti naurettavan kallis tavallisiin sitruunoihin verrattuna, mutta jotenkin siinä hetkessä muisto lomista Sisilian auringon alla vei voiton järjestä ja kannoin sitruunat onnellisena kotiin.


Kun kysyin mieheltäni, miten minun kannattaisi hyödyntää kallisarvoiset sitruunani, vastaus tuli empimättä: sitruunarisottoa! Toden totta, olin aivan unohtanut, millainen suuta hemmotteleva ihanuus tämä kermaisen pehmeä risotto on.

Tämän sitruunarisoton äiti on Anna del Conte, italialaissyntyinen englantilainen ruokakirjailija ja -historioitsija. Kuuluisaksi reseptin on kuitenkin tehnyt Nigella Lawson, joka on Anna del Conten suuri ihailija. Jostain syystä hän on jättänyt omasta versiostaan pois salvian, mutta minusta se sopii risottoon erinomaisesti. Jos et tykkää salviasta tai sitä ei ole kaupassa, voit siis hyvin tehdä risoton Nigellan versiona. Rosmariini on kuitenkin ehdottoman tärkeä osa ruuan makua ja sen tulee olla tuoretta!

Jos teen vain puolikkaan annoksen, olen usein jättänyt kerman pois, koska kermapurkin ostaminen vain kahden ruokalusikallisen vuoksi tuntuu hölmöltä ja puolikkaassa annoksessa kokonainen munan keltuainen pyöristää lopputulosta ihan riittävästi.

Resepti

Neljälle alkuruokana

60 gr voita
1 rkl oliiviöljyä
2 shalottisipulia
1 sellerinvarsi
300 gr risottoriisiä (esim. Arborio)
1,2 litraa liha- tai kasvislientä
1 luomusitruuna
5-6 salvianlehteä
1 pieni oksa rosmariinia
1 munankeltuainen
4 rkl vastaraastettua parmesaania
4 rkl kuohukermaa

Hienonna sipulit ja sellerinvarsi erittäin hienoksi. Sulata korkeareunaisessa pannussa puolet voista öljyssä. Kuullota sipulia ja selleriä rasvaseoksessa noin 7 minuuttia eli kunnes ne ovat pehmenneet. Älä ruskista! Lämmitä liemi kattilassa ja pidä se lähes kiehumispisteessä kannen alla. Lisää riisi pannulle ja kääntele, kunnes jyvät ovat kauttaaltaan rasvan peitossa ja muuttuneet läpikuultavaksi pinnaltaan.

Lisää pannulle 1-2 kauhallista lientä ja sekoita riisiä, kunnes neste on imeytynyt siihen melkein kokonaan. Jatka samalla tavalla nesteen lisäämistä riisin kiehuessa rauhallisesti, kunnes kaikki neste on käytetty. Voi olla, että joudut vielä lisäämään hieman kiehuvaa vettä loppuvaiheessa. Risoton tulee olla valuvan löysää, ei sellaista kuivaa puperoa, johon täällä valitettavan usein törmää. Riisi kypsyy noin 20 minuutissa.

Riisin kypsyessä raasta sitruunan kuoresta puolet hienolla raastimella (vain keltainen pintakerros). Hienonna yrtit veitsellä. Kun riisi on kypsynyt noin 10 minuuttia, lisää kuoriraaste ja yrtit sen joukkoon.

Puserra puolen sitruunan mehu. Vatkaa pienessä kulhossa sekaisin munankeltuainen, sitruunamehu ja juustoraaste sekä muutama kierros mustapippuria. Alkuperäinen ohje neuvoo sekoittamaan kulhoon myös kerman, mutta olen katsonut parhaimmaksi pitää sen erillään ihan varmuuden vuoksi.

Noin 17 minuutin kuluttua kypsennyksen alkamisesta kannattaa maistaa, onko riisi kypsää vai pitääkö sitä kypsentää vielä hetki. Riisin tulee olla al dente, mutta se ei saa tuntua purtaessa yhtään raa'alta.

Kun riisi on kypsynyt sopivasti, nosta pannu pois liedeltä ja lisää riisin joukkoon keltuaisseos, kerma ja loppuosa voista. Sekoita hyvin. Anna risoton levätä kannen alla pari minuuttia ja huuda syöjät pöytään.

Kaada risotto lämmitettyyn tarjoiluastiaan ja vie heti tarjolle, sillä risotto ei odota!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ruotokammoisen ahvenpihvit

Paastopäivän tonnikalasalaatti

Samettinen mukulasellerikeitto