Silakkapullat sisilialaisittain


HS:n eilen ilmestynyt Kuukausiliite antoi kimmokkeen kirjoittaa silakka-aiheinen postaus, jotta edes muutama ihminen innostuisi syömään silakkaa. Silakansyöntimme on nykyään lähes olematonta, vain 600 gr vuodessa per nenä ja se on aivan liian vähän! Ei ole mitään järkeä rahdata tänne Norjassa kasvatettua kassilohta ja samaan aikaan kuskata herkullista villikalaa minkkien ruuaksi.

Silakalla on tietysti vähän ankea maine. Ajatuskin koulun tai armeijan silakkalaatikosta saa monilla kurkun kutisemaan eikä dioksiiniuutisoinnitkaan varsinaisesti lisänneet silakan houkuttelevuutta. Niinpä silakka on syytä ajatella uusiksi ja tuunata siitä aivan uusi ruokalaji. Silakkapullat sisilialaisittain on suomalaistettu versio polpetti di sardesta. Rusinat, pinjansiemenet ja minttu antavat siinä arkiselle silakallemme uuden, eksoottisen vivahteen. 

Sisiliassa sardiinipullat tarjoillaan joko haaleana alkupalana tai pääruokana. Viimeksi söimme niitä alkupalana Mondellossa trattoria Da Enzossa ja täytyy sanoa, että heidän tekemänään kalapullat veivät todella kielen mennessään. Ruokalaji on mestarillinen osoitus sisililaisten kyvystä jalostaa vaatimattomastakin raaka-aineesta kieltä hiveleviä herkkuja.

Sardiinipullien reseptistä on monenlaisia versioita, joissa korppujauhojen määrä vaihtelee suurestikin ja joihinkin tulee myös juustoa. Perinneruuista kun harvemmin on yhtä ainoaa totuutta. Olennaista on kuitenkin pinjansiementen ja rusinoiden ruualle antama sisilialainen vivahde. Rusinoiden tulisi olla mieluiten vaaleita rusinoita, mutta muutkin käyvät.

Resepti

Pääruokana 2-3 hengelle, alkupaloiksi riittää pari pullaa ruokailijaa kohden

Silakkapullat

350 gr silakkafileitä
50 gr korppujauhoja
35 gr vaaleita rusinoita
35 gr pinjansiemeniä
1 muna
1 rkl hienonnettua viherminttua eli marokonminttua
suolaa
pippuria
vehnäjauhoja jauhottamiseen
oliiviöljyä paistamiseen
mintunlehtiä koristeluun

Kastike

1 pieni sipuli
350-400 gr paseerattua tomaattia
suolaa
pippuria
2 rkl oliiviöljyä


Laita rusinat likoamaan noin kymmeneksi minuutiksi haaleaan veteen.

Leikkaa silakkafileet saksilla muutamaan osaan ja laita ne leikkuriterällä varustettuun monitoimikoneen kulhoon. Lisää kulhoon korppujauhot, rusinat, pinjansiemenet, muna ja minttusilppu. Mausta suolalla ja pippurilla.

Aja ainekset karkeaksi massaksi. Jos mahdollista, laita massa kannelliseen astiaan ja anna vetäytyä jääkaapissa puolisen tuntia. Massa on ikävän harmaata liisteriä juuri nyt, mutta älä huoli, siitä tulee vielä kauniita pullia.

Tee silakoiden lepäillessä kastike. Silppua kastikkeeseen tuleva sipuli erittäin hienoksi ja kuullota oliiviöljyssä pienessä kasarissa, kunnes se pehmenee. Älä ruskista! Lisää paseerattu tomaatti ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Jätä kannen alle hautumaan miedolla lämmöllä noin 20 minuutiksi. Ota kastike pois liedeltä, mutta pidä lämpimänä.

Ota silakkamassasta lusikalla hieman golfpalloa suurempia palasia (noin 50 gr). Pyörittele ne palloiksi kostutetuin käsin, litistä hieman ja pyörittele vehnäjauhoissa. Toista, kunnes kaikki massa on käytetty.

Ota niin suuri paistinpannu, että saat kaikki pullat mahtumaan siihen lopuksi. Kuumenna öljy paistinpannulla ja paista pullat parissa erässä kauniin värisiksi käännellen pari kertaa paiston aikana. Pidä valmiit pullat lämpimänä. Kun kaikki pullat on paistettu, laita ne takaisin pannulle, kaada kastike päälle ja hauduta kannen alla 5-10 minuuttia.

Nosta pullat kastikkeineen tarjoiluvadille ja koristele mintunlehdillä. Pullat maistuvat parhaimmilta, kun ne ovat hieman jäähtyneet. Maista ja totea, kuinka hieno kala silakka onkaan!





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ruotokammoisen ahvenpihvit

Samettinen mukulasellerikeitto

Paastopäivän tonnikalasalaatti