Hurmaava kevätrisotto

En tiedä, miten olen voinut elää näin vanhaksi törmäämättä aiemmin kevätrisottoon. Nytkin kohtaamisemme oli onnekas sattuma, mistä minun on kiittäminen kirjallisuuspiiriämme. Olin luvannut emännöidä tapaamisen ja valmistaa lounasta, joka sopisi niin kasvissyöjille kuin gluteenia karttaville.



Halusin ehdottomasti tehdä jotain keväistä ruokaa ja selailin luottosivustoani Giallo Zafferanoa ideoiden toivossa. Risotto primavera eli kevätrisotto kuulosti juuri täydellisen keväiseltä ja sitä se olikin! Risotto oli suuri menestys kirjallisuuspiirimme keskuudessa ja siitä tuli välittömästi myös yksi minun suosikkirisotoistani.

Misaamisen eli vihannesten alkuvalmistelut voi hoitaa etukäteen, jolloin itse risoton teossa menee suunnilleen vain riisin kypsymiseen tarvittava aika. Tämä on kätevää etenkin silloin, jos on vieraita.

Oma reseptini noudattaa melko tarkasti Giallo Zafferanon reseptiä sillä erotuksella, että olen jättänyt 'munkinparran' eli agrettin pois, koska sitä ei Suomesta saa. Sen sijaan laitoin hieman enemmän kesäkurpitsaa. Tuplasin myös valkoviinin määrän, koska se antaa risotolle makua.

Kuten aina, valitse mahdollisimman pieniä kesäkurpitsoja. Jos ja kun sellaisia ei ole, ota silti mahdollisimman hoikka yksilö ja poista siitä höttöinen keskusta niin, että sinulle jää 200 gr napakkaa kesäkurpitsan maltoa.

Idea: risotto on sellaisenaankin ihanan keväisen näköinen, mutta vielä ihanamman näköisen siitä saisi koristelemalla valmiin risoton orvokeilla tai muilla syötävillä kukilla.

Resepti

Jo raaka-aineiden värit saavat kokin keväiselle mielelle.
Neljälle hengelle

320 gr risottoriisiä
1 shalottisipuli
1 dl valkoviiniä
2 + 1 rkl oliiviöljyä
6-7 dl kuumaa kasvislientä
200 gr kesäkurpitsaa
2 kevätsipulin vartta
250 gr vihreää parsaa
200 gr pakasteherneitä
50 gr parmesaania raastettuna
1 luomusitruuna kuori raastettuna
suolaa
pippuria

Aloita vihannesten esivalmistelulla. Sulata herneet mikrossa. Kuori parsojen varret ohuelti, napsauta puumainen tyviosa irti. Jos parsan käsittely ei ole sinulle entuudestaan tuttua puuhaa, katso ohjeet parsan käsittelystä.

Voit halutessasi laittaa parsojen tyvet kasvisliemen joukkoon kiehumaan ja antamaan makua liemeen. Paloittele parsat noin sentin mittaisiksi paloiksi. Säästä nuput kokonaisina, ryöppää niitä minuutti-pari kasvisliemessä ja siirrä sivuun odottamaan. Pilko kesäkurpitsa ja kevätsipulin varsien valkoinen ja vaaleanvihreä osa saman kokosiksi paloiksi kuin parsa.

Hienonna shalottisipuli. Kuumenna korkealaitaisessa paistinpannussa 2 rkl oliiviöljyä, lisää shalottisipulisilppu ja pyörittele sitä öljyssä, kunnes se pehmenee hieman. Varo ruskistamasta! Lisää riisi ja pyörittele sitä pari minuuttia pannulla niin, että öljy tarttuu siihen ja riisi saa lasimaisen pinnan. Lisää valkoviini ja sekoittele riisä, kunnes kaikki viini on haihtunut. Provinkki: voit halutessasi lämmittää viinin etukäteen mikrossa, jolloin se ei jäähdytä riisiä. Lisää pari kauhallista kasvislientä ja sekoita. Laske tästä hetkestä lähtien riisille kypsymisaika (noin 15-18 minuuttia lajikkeesta riippuen). Jatka kasvisliemen lisäämistä kauhallinen kerrallaan, kunnes risotto on kypsää.

Kun olet lisännyt ensimmäiset kauhalliset kasvislientä risottoon, laita toinen paistinpannu lämpiämään. Kuumenna pannulla 1 rkl oliiviöljyä ja lisää kesäkurpitsa ja kevätsipuli. Pehmennä vihanneksia keskilämmöllä muutama minuutti ja lisää parsa. Jatka kypsennystä, kunnes parsan palat ovat lähes kypsiä. Siirrä pannu pois liedeltä odottamaan riisin kypsymistä.

Kun riisin kypsymiseen on aikaa viisi minuuttia, lisää toisella pannulla odottavat kasvikset sekä pakasteherneet riisin joukkoon, sekoita ja jatka kypsennystä. Kun riisi on kypsää eli se on vielä napakkaa, mutta ei enää "liitumaisen" tuntuista hampaissa, sekoita parmesaani risoton joukkoon ja rouhi muutama kierros mustapippuria sekaan. Lisää myös suolaa tarvittaessa. Kääntele risottoa vielä hetki ja tarkista, pitääkö siihen vielä lisätä kasvislientä. Risoton koostumuksen tulee olla löysää!

Kaada risotto lämmitettyyn tarjoiluastiaan, koristele se parsan nupuilla ja raasta sitruunan kuorta tuoksuvaksi viimeistelyksi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ruotokammoisen ahvenpihvit

Samettinen mukulasellerikeitto

Paastopäivän tonnikalasalaatti