Uunikaurapuuro

Kaurapuuro on ruoka, josta jokaisella suomalaisella on mielipide. Osa ei voi aloittaa päiväänsä ilman lautasellista lempeyttä, osa on vielä aikuisenkin vahvasti traumatisoitunut lapsuutensa pakkoliisteristä. Omasta mielestäni kaurapuuro on aina ollut "ihan hyvää", kunnes siskoni vinkkasi uudesta netin ruokatrendistä eli kaurapuuron uunissa kypsytetystä luksusversiosta. Voi taivas, miten hyvää se on!



Uunikaurapuuro on paitsi hyvää, se myös pitää nälän poissa kauemmin kuin perinteinen versio. Uunikaurapuuro maistuu hyvältä uudelleen lämmitettynäkin eli sitä voi tehdä ison satsin kerralla ja lämmittää tarvittaessa aamiaiseksi tai välipalaksi.

Jos sinulla on pakkanen täynnä marjoja, voit laittaa marjat suoraan jäisinä sekaan ja nauttia superfoodisi tällä tavoin.

Uunikaurapuurosta on tullut meidän viikonloppuaamujemme vakioruoka. Kun sitä on muutaman kerran tehnyt, ainekset on todella nopea sekoittaa yhteen ja lykätä uuniin. Puuro kypsyy pesulla käynnin aikana ja saa jäähtyä hieman sillä välin, kun loppuosa aamiaisesta laitetaan tarjolle.

Omat kokeiluni aloitin Sally's Baking Addictionin version pohjalta, mutta muokkasin reseptiä sen mukaan, mitä meiltä yleensä kaapista löytyy. Tämä onkin yksi reseptin vai pitäisikö sanoa konseptin parhaista puolista: "man tager vad man haver." Omasta mielestäni saksan- tai pekaanipähkinät sopivat siihen parhaiten, mutta jos en olisi allerginen hasselpähkinöille, voisin hyvin kokeilla niitäkin. Pistaasipähkinän hieno maku sen sijaan meni puurossa hukkaan.

Reseptistä saa helposti vegaanisen version vaihtamalla voin kookosöljyyn ja lehmänmaidon kasvimaitoon.

Reseptin voi helposti tuplata, mutta silloin myös vuoan kokoa tarvitsee kasvattaa. Puuron tulisi olla vuoassa noin 5 cm paksuisena kerroksena, jotta siihen syntyy haluttu kiinteä koostumus.


Resepti

4 annosta

30 gr voita
2,5 dl maitoa
1 banaani
6 taatelia
3 dl isoja kaurahiutaleita
30 gr saksan- tai pekaanipähkinöitä
30 gr kuivattuja karpaloita
0,5 tl kanelia
0,5 tl suolaa
(1 tl vaniljasokeria)
öljyä voiteluun

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Valitse pienehkö uunivuoka ja voitele se ruokaöljyllä.

Sulata voi pienessä astiassa mikrossa ja anna jäähtyä. Poista kivet taateleista, jos ne eivät ole kivettömiä. Kaada maito sauvasekoittimen astiaan tai muuhun korkealaitaiseen astiaan ja pilko banaani ja taatelit sen joukkoon. Surauta maito, banaani ja taatelit tasaiseksi nesteeksi.

Rouhi pähkinät karkeaksi rouheeksi.

Sekoita kulhossa kaurahiutaleet, pähkinärouhe, karpalot, maitoseos, mausteet ja sulanut voi. Kaada seos uunivuokaan ja paista uunissa keskitasolla noin 35 minuuttia. Ota valmis puuro pois uunista ja anna jäähtyä 5-10 minuuttia. Syö sellaisenaan tai kylmän maidon kera.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ruotokammoisen ahvenpihvit

Samettinen mukulasellerikeitto

Paastopäivän tonnikalasalaatti