Varhaiskaalipannukakut

Keräkaali ei ole kovin hohdokas raaka-aine, mutta varhaiskaalissa on juhlan tuntua. Se on parsan ohella ensimmäisiä uuden sadon herkkuja ja lupaus tulevista kesän antimista. Sen maku on mieto ja lehdet mehukkaita ja pehmeitä. Ei ihme, että meillä on jo useampi kerä mennyt parempiin suihin ja suurin osa niistä pannukakuiksi paistettuina.


Varhaiskaalipannukakkujen resepti pohjautuu japanilaiseen okonomiyakiin, mutta on siitä huomattavasti yksinkertaistettu versio. Okonomiyaki tarkoitaa ”paista mitä haluat” ja olen ottanut neuvosta vaarin. Tein version, joka on niin yksinkertainen, että siihen ei tarvita mitään, mitä ei tavallisesta ruokakaupasta saisi. Jos sinulla sattuu olemaan dashipulveria, niin totta kai voit lisätä sitä veteen ja saada hieman autenttisemman version. Pääosassa on kuitenkin ihana, tuore varhaiskaali ja on jokaisen oma valinta, kuinka yksinkertaisen tai monimutkaisen pannaristaan haluaa.

Jos haluat tutustua alkuperäiseen Kansai- eli Osaka-tyylin okonomiyakiin, Chopstickchronickles-sivun resepti oli ihanan selkeä. 

Tärkeä osa okonomiyakia on soosu eli kastike ja hyvin varustellusta kaupasta saattaakin löytyä valmista okonomiyaki- tai tonkatsukastiketta. Kotikomerosta löytyvistä aineksista voi myös tehdä simppelin version soosusta:
2 rkl ketsuppia
1 rkl soijakastiketta
0,5 tl Worcesterkastiketta
0,5 tl sokeria
Sekoita ja anna tekeytyä pannarien valmistuksen ajan

Vielä simppelimpi ratkaisu on pursottaa ketsuppia ja majoneesia pannarin päälle. Ei kauhean glamoröösiä, mutta toimii! Hyväksi on havaittu päällinen on myös italialainen bottarga eli tönkkösuolattu ja jauhettu tonnikalan mäti. 



Jostain syystä kaalipannari maistuu minulle parhaiten erilaisten kalojen, erityisesti lämmin- tai kylmäsavustettujen, lisukkeena, mutta kunhan grillikausi pääsee kunnolla vauhtiin, uskon että muitakin hyviä kumppaneita löytyy. Ja joskus teen niitä ihan vain välipalaksi sellaisenaan.

Voit tehdä taikinan hyvissä ajoin etukäteen. Oman kokemukseni mukaan se säilyy jääkaapissa päivän verran. 

Pannarin paistamiseen soveltuu sama paistinpannu, jota yleensäkin käytät räiskäleiden tai munakkaiden paistamiseen. Minulla se on hiiliteräksinen pannu, joka antaa kauniin värin pannukakulle. Jos kaapista sattuisi löytymään sähkökäyttöinen grillilevy (plancha), voisi pannukakut paistaa pöytäseurueen keskellä yakitori-ravintolan tyylisesti.

Hyvän paistinpannun lisäksi tärkeä työväline on riittävän leveä ja tukeva paistolasta. Pannukakku on paksu ja painava (ja helposti hajoava), joten sen kääntäminen vaatii päättäväisiä otteita ja vakaata kättä. Kokeneenkin lettujen paistajan kannattaa silti varautua siihen, että kaalisilppua voi lennellä kääntövaiheessa pitkin keittiötä.

Kaalin silppuamiseen kannattaa kiinnittää huomiota: jotta saat muovattua paistipannulle pyöreän ja kasassa pysyvän kakkusen, kannattaa pilkkoa kaali noin 1 x 5 cm suikaleiksi ja jättää kaikkein paksuimmat varren osat käyttämättä. Liian hienoksi ei kaalia kannata pilkkoa, jotta lopputulos ei ole mössöä vaan siinä on sopivan rouskuva rakenne.


Entistä keväisempää pannarista saat, jos korvaat kevätsipulin karhunlaukalla, jos sellaista on tarjolla. Ruoho- tai ilmasipulikin toimivat varmasti oikein hyvin!

Resepti

Kaksi noin 18 cm halkaisijaltaan olevaa pannukakkua

1,5 dl kylmää vettä
1,5 dl vehnäjauhoja
2 munaa
0,5 tl suolaa
1 tl sokeria
puolikas pienestä varhaiskaalista (netto noin 250 gr)
25 gr kevätsipulia 
Öljyä paistamiseen

Mittaa suureen kulhoon vesi, ripottele jauhot siivilän läpi sekaan ja vatkaa tasaiseksi. Lisää munat, suola ja sokeri ja vatkaa tasaiseksi.

Poista päällimmäiset, nuhjaantuneet lehdet kaalin puolikkaasta ja halkaise se pituussuuntaan neljään osaan. Poista kova ydin ja suikaloi lohkot poikkisuuntaan noin sentin levyisiksi suikaleiksi. Silppua sipuli ohuiksi renkaiksi.

Sekoita kaalisuikaleet ja sipuli pannukakkutaikinaan ja kääntele huolellisesti niin, että taikina peittää vihannekset kauttaaltaan. Tässä hommassa kätevin työkalu on iso lusikka, jolla saat myös annosteltua taikinan pannulle.

Kuumenna paistinpannu ja kaada tilkka öljyä kuumenemaan. Kun öljy on kuumentunut, kauho puolet taikinasta ja kaalista pannulle. Varmista, että taikinaa tulee yhtä paljon molempiin pannareihin. Kokoa kaali ja taikina lusikan avulla pyöreäksi, 2-3 cm paksuksi pannukakuksi ja paista keskilämmöllä, kunnes alapinta on saanut kauniin värin. Tässä kohtaa ei kannata hötkyillä vaan antaa pannarin kypsyä rauhassa, jotta saat sen käännettyä yhtenä kappaleena.

Kun alapinta on kypsä, käännä pannari leveän ja tukevan paistolastan avulla ympäri ja paista niin kauan , että toinenkin puoli saa kauniin värin. Liu’uta valmis pannukakku lautaselle tai leikkuulaudalle jaettavaksi ja laita seuraava pannari valmistumaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ruotokammoisen ahvenpihvit

Paastopäivän tonnikalasalaatti

Samettinen mukulasellerikeitto