Ruotokammoisen ahvenpihvit

Mieheni rakastaa ahvenia, mutta vihaa ruotoja. Melkoinen haaste kokille siis. Ahven on ehdottomasti yksi maukkaimmista kaloistamme ja myös minun suuri suosikkini. Harmi vain, että sitä on jotakuinkin mahdotonta saada perattua ruodottomaksi, etenkin kun ahvenet tuppaavat Suomen vesillä jäämään usein varsin pienikokoisiksi.

Siksi tässä reseptissä ahvenet surautetaan ruodottomiksi murekepihveiksi, joten ruotokammoisinkin voi herkutella niillä ilman inhonväreitä.

Ahvenpihvit perunoiden, parsakaalin ja mojo verden kanssa.

Ahven on mitä parhainta lähiruokaa, lähimmillään oman laiturin nokasta. Se on Suomen yleisin kala eikä nykyinen kalastus heikennä kantojen tilaa, joten ahvenia voi herkutella hyvällä omallatunnolla. Näihin pihveihin uppoavat sitä paitsi kaiken kokoiset ahvenet.

Reseptin pohjana on perinteinen kalamurekemassa, johon vaihdoin kerman tilalle creme fraichen. Creme fraichen rasvaprosentissa ei kannata kitsastella, jotta massa pysyy kasassa pannulla. Ketsuppi saattaa kuulostaa oudolta kalan mausteelta, mutta se toimii tässä reseptissä loistavasti antaen pihveille makua ja mukavasti väriä.

Resepti

Kolmelle-neljälle hengelle

300 gr ahvenfileitä
150 gr creme fraichea (28 %)
1 muna
1 rkl hyvää ketsuppia (esim. Heinz tai Kania)
0,5 tl suolaa
mustapippuria myllystä
rypsiöljyä paistamiseen
hienonnettua tilliä tai persiljaa koristeluun

Leikkaa ahvenfileet saksilla muutamaan osaan suoraan monitoimikoneen leikkuriterällä varustettuun kulhoon. Lisää kulhoon creme fraiche, muna ja ketsuppi. Laita monitoimikoneen kansi kiinni ja aja muutaman kerran pulssilla, jotta ainekset sekoittuvat. Kaavi massa nuolijalla reunoilta kulhoon ja lisää suola ja muutama kierros pippurimyllystä. Käytä konetta sen jälkeen ykkösteholla, kunnes saat aivan tasaisen massan.

Kaavi massa kannelliseen astiaan ja anna vetäytyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia.

Kun massa on jäähtynyt ja kiinteytynyt, laita iso, laakea paistinpannu kuumenemaan ja lisää tilkka öljyä pannulle. Laita tarjoiluvati uuniin ja uuni lämpiämään noin 60 asteeseen. Ota kaksi ruokalusikkaa ja täytä pieni, korkealaitainen kulho tai muki mahdollisimman kylmällä vedellä.

Kasta lusikat kylmään veteen ja muotoile niiden avulla kalamassasta pieniä, soikeita medaljonkeja suoraan kohtalaisen kuumalle paistinpannulle. Massasta tulee noin kaksi pannullista pihvejä.

Kun pihvit ovat saaneet väriä alapinnalle, käännä ne lastalla ja anna niiden saada väriä myös toiselle puolelle. Vältä pihvien turhaa liikuttelua pannulla, koska ne hajoavat helposti raakoina. Nosta valmiit pihvit uunissa odottavaan tarjoiluastiaan.

Hienonna tilli tai persilja ja ripottele se pihvien päälle. Vie pihvit tarjolle ja nauti ahvenen herkullisesta mausta ruotoja pelkäämättä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Samettinen mukulasellerikeitto

Paastopäivän tonnikalasalaatti