Paastopäivän tonnikalasalaatti


Tonnikalasalaatti on varsin helppo ateriavalinta painonpudottajalle. Vihanneksia voi 5:2-ruokavalion paastopäivänäkin rouskuttaa kyllästymiseen asti, niin energiaköyhiä ne ovat ja tonnikala on helppo ja  varsin vähäkalorinen proteiininlähde. Tonnikalaa ostaessa kannattaa tarkistaa, että se on pyydetty kestävistä kannoista. Monessa paikassa tonnikalakannat ovat huvenneet jo huolestuttavasti. 

Tonnikalasalaatti

Kevyimmänkin salaatin hyödyt on helppo romuttaa yhdellä ranteenheilautuksella. Salaatinkastikkeet kun voivat olla melkoisia kaloripommeja. 

En muista, mistä löysin tämän tonnikalasalaatin nerokkaan kastikkeen, joka tuo makua ja mehukkuutta salaattiin, mutta on todella kevyt. Oma keksimäni se ei ole, mutta pistän reseptin jakoon muidenkin iloksi.

Tarhapavut tuovat osaltaan ruokaisuutta salaattiin ja niitä alkaa taas talvikauden jälkeen saada kaupasta sopuhintaan. Papujen käsittely on helppoa ja tuoreiden papujen maku ja koostumus niin paljon parempi kuin pakastettujen papujen, että ei kannata edes harkita piipahdusta pakastealtaalle.

Oliivihyllystä kannattaa valita mukaan  pieniä, kivellisiä mustia oliiveja (esim. taggiasca), koska ne ovat herkullisimpia. Mustiksi värjätyt oliivin irvikuvat voit unohtaa välittömästi. 

Suolaan säilöttyjä kapriksia on jostain syystä todella vaikea löytää Suomesta ja yleensä hamstraankin niitä Italiasta. Niiden maku kun hakkaa etikkaan säilötyt 6-0. Jos käytät etikkaan säilöttyjä oliiveja, huuhtele ne kylmässä vedessä ja laita aluksi vähän vähemmän viinietikkaa kastikkeeseen. 

Askartelin kuvaa varten salaattiainekset laakealle vadille puhtaasti esteettisistä syistä. Täytyy kuitenkin tunnustaa, että salaatin maku on parempi, kun ainekset sekoittaa kulhossa keskenään. 

Resepti 

Kahdelle hengelle, noin 220 kcal/annos

200 gr tarhapapuja
2 kananmunaa
200 gr tomaatteja (3 pientä)
175 gr kurkkua tai avomaankurkkua
1 pieni keltainen paprika
10 mustaa oliivia
2 kevätsipulia tai uuden sadon punasipulia (n. 50 gr)
1 tlk veteen säilöttyä tonnikalaa
Muutama persiljanoksa 

Kastike
Vajaa 1 rkl suolaan säilöttyjä kapriksia
1 rkl laadukasta neitsytoliiviöljyä
2 tl valkoviinietikkaa
Mustapippuria 
0,5 dl tonnikalan säilöntälientä 

Huuhtele pavut kylmässä vedessä ja leikkaa niistä varrenjämät pois. Keitä papuja noin 10 minuuttia. Tarkista kypsyys. Valuta keitinvesi pavuista, huuhtele niitä hetki juoksevan kylmän veden alla ja valuta siivilässä. Anna jäähtyä huoneenlämpöisiksi. 

Keitä kananmunat koviksi ja laita kylmään veteen jäähtymään.

Leikkaa tomaatit lohkoiksi. Kuori kurkku, halkaise se pitkittäissuuntaan neljään osaan ja poista siemenet. Suikaloi kurkunsiivut vielä pariin osaan pitkittäin ja leikkaa suikaleet kuutioiksi. Huuhtele paprika ja leikkaa se kurkun kanssa saman kokoisiksi kuutioiksi. 

Laita kaprikset pieneen astiaan kylmään veteen likoamaan. Valuta tonnikala siivilässä ja ota liemi talteen.

Leikkaa sipulit renkaiksi. Leikkaa pavut parin-kolmen sentin mittaisiksi paloiksi.

Kokoa salaattikulhoon pavut, tomaatit, kurkku, paprika ja sipuli. Lisää tonnikala ja riko sen rakenne haarukalla. Sekoita nostellen ainekset sekaisin. Kuori kananmunat ja leikkaa ne lohkoiksi. Asettele lohkot salaatin päälle yhdessä oliivien kanssa. Koristele persiljanoksilla. 

Valuta kaprikset huolellisesti ja katso ettei niihin jää suolakiteitä, jos käytät suolaan säilöttyjä kapriksia.

Laita kaprikset, oliiviöljy, viinietikka ja tonnikalan liemi sauvasekoittimen astiaan ja jauha päälle pari kierrosta pippurimyllystä. Sekoita kastikeainekset tasaiseksi sauvasekoittimella ja tarkista maku. Kaada kastike pieneen kannuun.

Nosta salaatti ja kastike pöytään ja nauti maukkaasta salaatista kevein mielin.

Kommentit

  1. I'm usually to blogging and i really respect your content. The article has actually peaks my interest. I'm going to bookmark your site and hold checking for new information. gsn casino games

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ruotokammoisen ahvenpihvit

Samettinen mukulasellerikeitto