Spaghetti alla puttanesca on pyjamapäivän pelastaja

Aina toisinaan tulee päiviä, ettei voi, ehdi tai halua lähteä kauppaan. Onnekkaalla on silloin kaapissa valmiina ainekset spaghetti alla puttanescaa varten. Puttanesca on yksi yksinkertaisimmista ja nopeimmista pastoista valmistaa ja ennen kaikkea sen maku vie jalat alta.


Kuten olen maininnut, jostain syystä italialaiset nimeävät juuri pastaruokiaan varsin värikkäällä tavalla ja "spagetti huoran tapaan" lienee joukosta tunnetuimpia. Nimen alkuperästä kerrotaan useita eri versioita, mutta ei olisi ihme, jos sen alkuperä todella olisi Lazion tai Campanian alueen bordelleissa. Ruokalajin raaka-aineet ovat edullisia, hyvin säilyviä ja sen voi taikoa käden käänteessä pöytään mihin kellon aikaan tahansa.

Puttanesca-kastiketta saa ostaa valmiinakin, mutta tykkään tehdä sen alusta saakka itse sen takia, että voin säädellä ainesosien suhteita mieleisekseni. Kaupan kastikkeissa on omaan makuuni liikaa tomaattia ja liian vähän anjovista ja kaprista. Kastikkeen on tarkoitus antaa makua pastalle, ei hukuttaa sitä alleen.

Muutama sana raaka-aineista

Puttanesca-kastike on hyvin yksinkertainen, mutta sen raaka-aineisiin kannattaa panostaa. Kesäaikaan kannattaa nähdä hieman enemmän vaivaa ja tehdä kastike tuoreista tomaateista, mutta tomaattisesongin loputtua voi hyvin käyttää laadukkaita säilöttyjä tomaatteja. Italialaisissa resepteissä neljän hengen annokseen riittää puoli kiloa tuoreita tomaatteja, mutta koska Suomessa ei yleensä ole tarjolla paksumaltoista San Marzano -lajiketta, suositeltavaa on varata 600-700 grammaa tavallisia tomaatteja.

Anjoviksien täytyy ehdottomasti olla italialaisia anjoviksia, Abban anjovikset eivät kerta kaikkiaan kuulu tähän ruokalajiin. Ja jos käy niin ikävästi, ettei kaapistasi juuri nyt löydy Gaetan oliiveja, voit käyttää muita pieniä, mustia oliiveja, kunhan ne eivät ole värjättyjä! Kaprikset ovat parhaimmillaan suolaan säilöttyinä, mutta etikkaan säilötytkin käyvät, jos muuta ei ole tarjolla. Persilja on kiva lisä reseptiin, jos sitä sattuu olemaan, mutta pyjamapäivänä ei moisesta kannata ottaa paineita.

Resepti

Neljälle hengelle

600-700 gr tomaattia tai 300-400 gr säilöttyjä tomaatteja
3 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä
10-12 öljyyn säilöttyä anjovisfilettä
70 gr pieniä, kivettömiä mustia oliiveja
2 rkl kapriksia
0,5 tl chilihiutaleita
(kourallinen tuoretta sileälehtistä persiljaa)
350 gr spagettia
suolaa

Esivalmistele ainekset:
Jos käytät tuoreita tomaatteja, kalttaa ne, poista sisukset ja kuutioi malto parin sentin palasiksi (vinkki: kannattaa käyttää samaa vettä tomaattien kalttaamiseen ja pastan keittoon). Jos käytät säilöttyjä tomaatteja, valuta ja kuutioi ne.
Huuhtele kaprikset nopeasti kylmän, juoksevan veden alla ja valuta.
Valuta anjovisfileet ja oliivit.

Laita pastan keitinvesi kiehumaan tilavaan kattilaan.

Kuori ja murskaa valkosipuli ja pilko anjovisfileet muutamaan osaan. Lämmitä oliiviöljy keskilämmöllä korkeareunaisessa paistinpannussa, lisää valkosipuli ja anjovikset. Sekoittele, kunnes anjovikset sulavat öljyyn. Varo polttamasta valkosipulia!

Lisää tomaattikuutiot, oliivit, kaprikset ja chilihiutaleet pannulle ja sekoita. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Kastikkeen tulee olla melko paksua. Jos käytät persiljaa, hienonna se ja sekoita kastikkeeseen.

Kun pastan keitinvesi kiehuu, lisää siihen pari ruokalusikallista suolaa ja keitä spagetti ohjeen mukaisesti puttanesca-kastikkeen saostuessa.

Kun spagetti on kypsää, valuta se ja kaada samaan pannuun kastikkeen kanssa. Pyörittele pastaa ja kastiketta noin minuutin verran, jotta spagetti peittyy kastikkeeseen kauttaaltaan.

Vie ruoka tarjolle ja nauti rennosta päivästä hyvän ruuan ja seuran parissa.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ruotokammoisen ahvenpihvit

Samettinen mukulasellerikeitto

Paastopäivän tonnikalasalaatti